Olausen, Harald Birger

09.08.2023

Olausen, Harald Birger

toimittaja, kirjailija

Tekijänä

48 teoksessa

Aiheena

3 teoksessa

Syntymäaika

1962

Syntymäpaikka

Kotka, Suomi

Ammatti

toimittaja
kirjailija

Toimiala

aatehistoria
estetiikka
lyriikka
kertomakirjallisuus

Muut nimimuodot

Olausen, Harald (1962-)

Tunnisteet

0000000484051015 (isni)
https://urn.fi/URN:NBN:fi:au:finaf:000153641 (finaf)

Toimittaja ja kirjailija Harald Birger Olausen (Kotka 1962) kuuluu niihin kotkannorjalaisiin sukuihin, jotka tulivat yhdessä Hans Gutzeitin kanssa vuonna 1872 Norjasta perustamaan kaupunkiin sahaa, josta kasvoi nykyisin maailman suurimpiin metsäyhtiöihin kuuluva Stora. 

Olausenin isoisänisä, Hans Olausen toimi tehtaalla työnjohtajana ja muu suku eri tehtävissä. Olausen on kirjoittanut aiheesta mm. Norjalaisesseihin (2020).

Olausen on toiminut toimittajana, taiteen tuottajana ja kriitikkona sekä tiedottajana ja kuuluu jäsenenä Journalistiliittoon, Suomen arvostelijaliittoon (SARV) sekä Suomen tietokirjailijoihin. Hän on opiskellut estetiikkaa ja aatehistoriaa erikoistuen elokuvaan.

Olausen on kirjoittanut lukuisia lehti - ja aikakausilehtijuttuja, tehnyt radio-ohjelmia kaupallisille radioyhtiölle ja Ylelle sekä juontanut yhden televisio-ohjelman. Hän on kirjoittanut esseitä, novelleja, runoja ja romaaneja sekä kuvannut suomalaisia kaupunkeja mustavalkoisessa City Book Seriessa.

Nuorena Olausen oli avustajana elokuvaohjaaja Rauni Mollbergin ensimmäisessä, kotkalaisen kirjailija Toivo Pekkasen Lapsuuteni (1967) -kirjaan perustuvassa elokuvassa. Myöhemmin Olausen toimitti ja kustansi aiheesta kertovan dramaturgi Jorma Savikon kirjan Pitkä ajo (2011).

Olausen sai kipinän toimittajan ja kirjailijan töihin jo lapsuuden Kotkassa. Hän näytteli kesäisin Langinkosken kesäteatterissa (TNL) lastennäytelmissä, piti julkisia puheita jo 15-vuotiaana mm. Kotkan kritiikkipäivillä ja oli myöhemmin lapsuudessaan tutustumansa runoilija Matti Paavilaisen oppilas Kriittisessä korkeakoulussa.

Ensimmäisessä työpaikassaan Kotkassa hän oli päivisin Kymenlaakson maakuntamuseon oppaana työkaverinaan kirjailija Raija Siekkinen, ja iltaisin Kotkan Työväen Palloilijoiden (KTP) koripallojaoston ilmoitustenhankkija entisen luokanvalvojansa Risto Piiparin (Langinkosken koulu) ehdotuksesta.

Olausen asui pitkään ulkomailla Tanskassa ja Ruotsissa kieltä ja kulttuuria opiskellen sekä sekalaisia töitä tehden. Norjassa hän oli freetoimittaja Norjan kansainvälisessä lehdistökeskuksessa (NIPS) kirjoittaen mm. Oslosta hiihtäjälegenda Mika Myllylän viimeiseksi jääneen haastattelun Iltalehteen vuonna 2008.

Olausen toimi mm. Helsingin kaupunginkanslian v.t. tiedottajana 2007, ja freelancerina vuosina 2010-2018 lehtijuttuja kirjoittaen mm. Lapin Kansaan, Kalevaan, Viikko-Eteenpäihin, Iisalmen ja Savon Sanomiin, Satakunnan Työhön ja Kansan Uutisiin sekä kuopiolaiseen kaupunkilehti Kukkoon samalla kuvaten 20 suomalaiskaupunkia, joissa asui kaikissa lyhyen aikaa 2010-2018.

Olausen toimi vuosina 2018-2023 professori Timo Airaksisen johtaman suomalaiset arvot kriisissä kirja- ja tutkimusprojektin kirjallisena agenttina ja tuottajana mm. Himon Ilot (Bazar 2018), Jäähyväiset uskonnolle - henkisyyden puolustus (Bazar 2019), Hyvinvointivaltion hylkäämät - vanhustenhoidon etiikka (Bazar 2020), Markiisi de Sade tänään: toimittanut ja esipuhe Harald Olausen (Kulttuuriklubi 2019) sekä Rentous elämänasenteena: toimittanut ja esipuhe Harald Olausen. (Robustos 2021).

Yhdessä Airaksinen ja Olausen esiintyvät kirjamessuilla ja ympäri maata eri kirjastoissa kutsusta. Olausen kirjoittaa elokuvaesseitä Filmihulluun ja kulttuurijuttuja Kulttuurivihkoihin sekä toimii radikalistis-boheemisen verkkojulkaisu DigiVallilan päätoimittajana. Hän kirjoittaa edelleenkin vuosittain yhden kaunokirjan ja tietokirjan sekä kuvaa yhden suomalaisen kaupungin mustavalkoiseen City Book Serieensa.

Parhaillaan Olausen valmistelee professori Timo Airaksisen avustuksella pääteostaan Muinaisten kreikkalaisten arvoitus (Kulttuuriklubi 2025). Kirja keskittyy kuvaamaan, millaista oli Helleenien aika Kreetan esihistoriasta roomalaisvalloitukseen saakka sekä kreikkalaisuuden syntyminen sellaisena, kun sen nykyisin tunnemme kreikkalaisfilosofien ajatuksina, legendoina ja tragedioina.

Lisää Olausenin kirjoista:


https://www.adlibris.com/fi/haku?filter=author:harald%20olausen

https://kansalliskirjasto.finna.fi/kansalliskirjastofikka/AuthorityRecord/melinda.(FI-ASTERI-N)000153641

https://depotbiblioteket.no/cgi-bin/m2?mode=vt&pubsok_txt_0=%22harald%20olausen%22&foreslaatt=1&fbclid=IwAR2RgGI9eOqUF7UHgmjSg3rYK9Sjcjb3QHd3Ic79VnBzPD6uHRDEaR4CV44

https://www.digivallila.com/tietoa-minusta/

https://kulttuuriklubi.com/

https://www.booky.fi/kirjailija/Harald+Olausen

https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Vallilan_kirjasto/Tapahtumat/Kirjailijavieraana_Harald_Olausen(185992)

https://www.finlandiakirja.fi/fi/harald-birger-olausen-helsinki-helsingfors-1397304

https://olausenharaldbirger.blogspot.com/

https://rosebud.fi/2020/?sivu=tuote&ean=9789526751375

https://www.finlandiakirja.fi/fi/catalog/product/view/id/171867

https://www.kirjavinkit.fi/kirjailijat/olausen-harald/