Ongelmalliset Kultaranta-keskustelut

15.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Torstaina 13. kesäkuuta tapahtuman kansainvälisessä päivässä esillä ovat Euroopan tulevaisuus ja sen rooli globaalissa geopolitiikassa. Päivän ohjelmassa on kolme paneelikeskustelua, joissa tarkastellaan Eurooppaa eri näkökulmista. Paneelit analysoivat eurooppalaista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä suhteessa globaaleihin muutoksiin että Euroopan sisäisten jännitteiden ja dynamiikkojen valossa. Toisen päivän ohjelma perjantaina 14. kesäkuuta keskittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Päivän kolmessa paneelissa keskustellaan kotimaisten asiantuntijoiden kesken Suomen roolista osana globaalia länttä ja Suomen tulevaisuudesta osana laajemman maailmanjärjestyksen muutoksia." Tasavallan presidentin kanslianTiedote 27/202415.5.2024.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/70210140/kultaranta-keskustelut-2024-suomi-ja-eurooppa-muuttuvassa-maailmassa?publisherId=3981&lang=fi

Viimeistään uuden tasavallan presidentin järjestämät Kultaranta-keskustelut vahvistivat tasavallan presidentti Alexander Stubbin uudenlaisesta kovan linjan oikeistolaisesta ulkopoliittisesta linjasta, joka nojaa vahvasti Yhdysvaltojen aseteollisuuden ja maan voimakkaan sotapuolueen haukkojen tukeen, jopa niin hyvin ja varmasti, ettei Stubb ole lainkaan huolissaan mahdollisen presidentinvaihdoksen uhkista Suomelle. Niitä kun ei taida oikeasti edes olla, niin tyytyväinen Yhdysvallat ja sotateollisuus ovat.

Pari päivää kestäneiden Kultaranta-keskustelujen vieraslista vahvisti ketkä ovat kokoomusjohtoisen Suomen ulkopoliittisen konsensuksen takuumiehet: oikeistolaiset niin koti- kuin ulkomaillakin. Huomiolle pantavaa oli se, ettei vieraslistaan ei ollut mahtunut yhtään kansainvälistä tai kotimaista näkyvää vasemmistopoliitikkoa ehkä siksi, että he olisivat olleet vahvasti eri mieltä oikeistolaisen Suomen omaksumasta oikeistolaisesta ulkopolitiikasta, josta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen salissa olevia kokoomuspäättäjiä osuvasti ripitti ketunhäntä kainalossa, sillä eihän hän oikeasti ole sitä mieltä.

SDP kelpasi kokoomukselle sinipunan hengessä. Paikalla oli niin presidentti Tarja Halonen, kuin ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen, entinen pääministeri Sanna Marin, SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ja kansanedustajat Timo Harakka ja Elise Gebhard. Konsensus-Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikan tae on oikeistolaiseksi taas muuttunut SDP. Suomen ulkopolitiikan laiva on kääntynyt vahvasti ja pysyvästi kokonaan oikealle. Se ei ole kaikkien eduskuntapuolueiden mieleen. Suunnanmuutos on vielä kovin tuore, ja on lähes yksinomaan kokoomuksen pitkällisen työn ansiota. Mutta myös osoitus siitä, miten helposti ja nopeasti oikeistolainen media pystyy maassamme kääntämään ihmisten mielet haluamaansa suuntaan.

Kultaranta-keskustelut näyttivät myös ensi kertaa tasavallan presidentti Alexander Stubbin työn touhussa. Tällaisen markkinahenkisen Stubbin me tulemme näkemään. Hänelle kaikki on vain myyntipuhetta ja vakuuttelua. Keskustelut olivat silkkaa propagandaa ja ideologista shoppailua sekä Stubbin jo presidentinvaalikamppailussaan lanseeraaman uuden ulkopoliittisen linjamme markkinatilaisuus. Arvopohjainen realismi on keksitty kokoomuksen puoluetoimiston "jesuiittamoraaliosastolla". Se ei tarkoita juurikaan muuta, kuin todellisten tarkoitusten ovelaa peittelyä, ja että tänään voimme olla tätä mieltä, huomenna jo ihan muuta, silti puhumme samasta asiasta, puhallamme yhteen hiileen on ongelma mikä tahansa.

Arvopohjainen realismi antaa kokoomusjohdolle avoimen valtakirjan tehdä kulisseissa juuri niin, kuin Yhdysvaltojen johtaman sotateollisuuden pamput haluavatkin. F-16-hävittäjien myynti ylihintaan Natoon hinkuneelle uudelle militaristimaalle oli vasta alkua sille myyntikampanjalle, jota Yhdysvalloissa on uudelle markkina-alueelle suunniteltu. Arvopohjainen realismi on samaa puppua kuin kokoomuksen tasa-arvopolitiikan kaunis nimitys eriarvoistavalle kokoomuspolitiikalle, "mahdollisuuksien tasa-arvolle", joka ei tarkoita mitään, ei ainakaan sitä mitä lupaa, mutta kuulostaa ja näyttää kivalta, ja toistettuna mantrana vaikuttaa erittäinkin uskottavalta. Mutta eiväthän he missään nimessä halua tasa-arvoa, oikea tasa-arvo kun edellyttäisi taloudellisen tasa-arvon toteuttamista, ei mitään kosmeettista verbaalijumppaa. Päinvastoin. Kyllä kokoomus osaa.

Tulemme kuulemaan seuraavien vuosien aikana usein saman perustelun "arvojen realismista", kun kansalle pitää myydä valheeseen käärittynä kalliilla maan osallistuminen mahdolliseen Yhdysvaltojen leirin ja Naton johtamaan "lähes III-maailmansotaan" Kiinaa ja Venäjää vastaan, uudet kansan kukkarosta maksettavat kalliit mallit (sitä on valmisteltu vvm:ssa vihjaamalla, että leikkaukset eivät riitä), ydinaseiden pysyvä sijoittaminen maahan (eli maan muuttamiseksi ensi-iskun maalitauluksi, siksihän Suomi hinguttiin mukaan Natoon). Esimerkkejä riittäisi yhtä paljon kuin mihin militaristisen Suomen budjetti on varautunut kasvattaessaan sotilasmenoja yli Naton vaatiman 2 prossan bkt:sta. On huhuttu tuplasta. Se on mahdollista lisäleikkauksilla. Kokoomus yllättyi, miten vähän vastusta sen junailema köyhien kyykyttäminen kohtasi.