Onko tämä jo painajaisen lopun alkua?

13.10.2022

Teksti Harald Olausen

"The conspiracy theorist Alex Jones should pay $965 million to people who suffered from his false claim that the Sandy Hook Elementary School shooting was a hoax, a jury in Connecticut decided Wednesday. The verdict is the second big judgment against the Infowars host over his relentless promotion of the lie that the 2012 massacre never happened, and that the grieving families seen in news coverage were actors hired as part of a plot to take away people's guns."

Näin U.S. Today kertoi eilen keskiviikkona facebook-sivuillaan, miten äärioikeistolainen salaliittoteoreetikko Alex Jones tuomittiin maksamaan 965 miljoonaa dollaria korvauksia Sandy Hookin kouluampumisessa kuolleiden perheille. Sandy Hookin alakouluampumisissa kuoli 28 ihmistä. Jones oli väittänyt julkisesti johtamassaan valemedia Infowarsissa pitkään ja perusteetta vuoden 2012 kouluampumisten olleen tahallisesti lavastettu juttu, ja että surevat vanhemmat olivat vain tehtävään palkattuja näyttelijöitä.

Oikeutta käytiin Connecticutissa. Trumpin aikoinaan presidentiksi nostamien valeuutisten suitsemiseksi on tehty näin Yhdysvalloissa kovanluokan päätös. Ensimmäistä kertaa valeuutisia julkisuudessa levittänyt henkilö joutuu maksamaan valeuutisten kohteiksi joutuneille perheille miljoonakorvauksia perättömistä jutuistaan.

Yhdysvalloissa äärioikeiston suosimat samanlaiset valeuutiset villitsevät tietämätöntä alaluokkaa tekemään rikollisia ja täysin päättömiä johtopäätöksiä asioiden todellisesta tilasta ja luonteesta, vaikka Humen mukaan emme voikaan päätellä tosiasioista, miten tosiasioiden pitäisi olla.

Mutta ei Yhdysvalloissa olla siitä kiinnostuneita. Totuus kun on siellä ollut kauppatavaraa jo maan perustamisesta lähtien. Nyt sille on vain lätkäisty kova hinta. Marraskuussa Yhdysvalloissa pidetään tärkeät välivaalit, joissa kongressiin saattaa tulla republikaanienemmistö, ja noin 10-15 prosenttia äärioikeistolaisia salaliittoteorioihin uskovia fanaatikkoja, etupäässä Trumpin villitsemältä Raamattuvyöhykkeeltä. Se ei ole leikin asia.

Demokratia maassa on jo halvaantunut riittävän pahasti kahden suurimman puolueen keskinäisissä valtakiistoissa, ja sitä osaavat käyttää erityisesti hyväkseen Trumpin villitsemä äärioikeisto. Jos republikaanit saavat marraskuussa haltuunsa edustajainhuoneen, Bidenin ja Harrisin juhlat on juhlittu loppukaudeksi ja maan hallitsemisesta tulee entistä vaikeampi yhtälö.

Yhdysvalloissa on jo nostettu äärioikeisto ja sen arvaamattomuus yhdeksi suurimmaksi uhkaksi demokratialle ja demokraattisille instituutioille. Siksi Alex Jones vastaan Sandy Hookin kouluampumisen uhrien omaiset-päätös oli erityisen tärkeä. Moni on odottanut oikeuden päätöstä kuin kuuta taivaalta, sillä päätös on vedenjakaja siinä, mitä ja millaista puppua saa tai ei saa syöttää julkisuudessa.

Toiset taas uskovat, ja ennen kaikkea toivovat, että tämä olisi liian pitkää kansan oikeustajua kurittaneen painajaisen lopun alkua, ja vidoinkin se kauan kaivattu uusi lehti hyvistä uutisista. Mutta se on tietenkin idealistien toiveajattelua, sillä touhukas ja isolla rahalla voideltu äärioikeisto on alkanut mitata viime aikoina suurella näyttämöllä Trumpin nelivuotiskauden hedelmiä täyspäiväisesti.

Suurena huolenaiheena on se, ettei Yhdysvalloissa ei ole vain demokratia uhattuna, vaan myös oikeus ja koko oikeuslaitos, sillä Trump sai nimitettyä ison kasan liittovaltion tuomareita omista joukoistaan.

Oikeutta halvennetaan jatkuvasti ja se on ylipolitisoitu ylhäältä alas; korkein oikeus on jo kyseenalaistanut aborttioikeuden, ja Trump itse on valittanut poikkeuksellisesti suoraan korkeampaan oikeuteen FBI:n suorittaman ratsiasta ja asiakirjojen takavarikoimisesta Mar A-Lagosta, ex-presidentin tukikohdasta, josta hän johtaa valeuutisarmeijansa voimin vaarallista sotaansa yhdysvaltalaista demokratiaa vastaan.