Onko "vasemmiston puhdistus" avain Starmerin vaalivoittoon?

30.05.2024

Teksti Harald Olausen

https://www.youtube.com/watch?v=noAL3BA-Avc

Briteissä eletään jännittäviä poliittisia viikkoja, kun Labour varautuu ottamaan maan haltuunsa neljäntoistavuoden konservatiivivallan jälkeen seuraavaksi viideksi vuodeksi johtajanaan aateloitu ja sujuvasanainen "Uusi Tony Blair", asianajaja sir Keir Stramer. Labourin johto mielipidetiedusteluissa on murskaava, mutta Labour ei halua jättää mitään sattuman varaan. Moni äänestäjä ihmettelee, mikä mies Starmer todella on ja millainen hänen johtamansa Labourin politiikka tulee olemaan?

https://www.youtube.com/watch?v=YCm9h_QAUpI

Samaan aikaan kun labourjohto on yrittänyt kulissien takana hiljaa reivata linjaansa poliittiseen keskustaan lähelle Tony Blairin New Labouria, monia konservatiivien kansanedustajia on loikannut puolueeseen, kuten viimeksi konservatiiviparlamenttiedustaja Mark Logan, joka loikkasi työväenpuolueeseen julistaen medioissa maan tarvitsevan uuden hallituksen. Konservatiiviloikkareiden ajoitus ei ole sattumaa vaan osa tarkoin harkittua Labourin oikeistolaistamiskampanjaa.

https://news.sky.com/story/conservative-mark-logan-defects-to-labour-over-gaza-saying-we-need-a-new-government-13145494

Konservatiivikansanedustajan loikkaus Labouriin on kolmas kuukauden sisällä, ja on parasta vaalipropagandaa, mitä Labour ja Starmer voivat äänestäjien silmissä saada. Mediat ovat rummuttaneet kautta linjan loikkareiden ajatuksia kummastakin puolueesta, ja sen voi sanoa olleen sata kertaa tehokkaampaa kuin kuivat vaalipuheet tai ohjelmat Labourille 6-0.

Suunta on ollut oikealta vasemmalle. Labourin johdolle on tarjoutunut mahdollisuus päästä ikävästä vasemmistohäiriköistään eroon. Ensin lähti puolueen johtajan paikalta eroamaan pakotettu Jeremy Gorbyn, joka pyrkii parlamenttiin nyt itsenäisenä ehdokkaana vanhasta vaalipiiristään. Sitten ensimmäinen musta parlamenttiedustaja ja Irakin sodan vastustaja, Diane Abbot, jolle kerrottiin sähköpostissa, ettei häntä hyväksytä ehdokkaaksi. Viimeinen tapaus on Faiza Shaheen ja lisää tulee koko ajan.

https://www.youtube.com/watch?v=iAIqzYoj1Jc

Andrew Murray, Jeremy Gorbyn erikoisneuvonantaja vuosina 2018-2020, on samaa mieltä: kyseessä on selvästikin puolueen sisäinen valtataistelu, ja puhdistukset vasemmistolaista, Labourin kasvojen pesu keskiluokkaisen ja konservatiiveja aiemmin äänestäjien silmissä, sillä heidän äänensä ratkaisevat monissa tärkeissä vaalipiireissä missä vasemmistolaisuus on taakka.

Yllättävää kyllä (mutta ei Labourille), kohu puhdistuksista on vahvistanut Labourin kannatusta keskiluokan ja entisten konservatiiviäänestäjien keskuudessa. Puolueesta on tullut johtajansa näköinen päämäärätietoinen ja pragmaattinen sosialidemokraattinen keskilinjan puolue, joka ei häpeä tukea Israelia eikä nostaa puolustuksen budjettia.

Starmer on jo menettänyt nuoret radikaalit. Voi olla, että hän vie hallituksensa liian lähelle Yhdysvaltoja. Jäljet ovat pelottavia aina Harold Wilsonin tuesta Yhdysvaltojen Vietnam-sodalle että Tony Blairin Bushin Irak-sodalle, mikä raunioitti puolueen moraalisesti vajaakuntoiseksi lähes kahdeksikymmeneksi vuodeksi, mahdollistaen konservatiivien helpot voitot Labourista.

Keir Starmerin "New Labour" hyötyy enemmän puhdistuksista kuin niistä on sille haittaa. Samalla poliittisen kartan vasemmalle puolelle jää tilaa uudenlaisille vasemmistopuolueille ja itsenäisille ehdokkaille. Mutta kuka lopulta on oikein Keir Stramer ja mikä on hänen politiikkansa? Onko se opportunistista? Siitä saa selvän lukemalla Tom Baldwinin hänestä kirjoittaman kirjan.

https://www.harpercollins.com/products/keir-starmer-the-biography-tom-baldwin?variant=42515808976930

THE SUNDAY TIMES BESTSELLER

"Pakollista luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, kuka hallitsee Britanniaa" ALASTAIR CAMPBELL

"Tästä tulee vuoden tärkein poliittinen kirja" MATTHEW D'ANCONA, Iltastandardi

"Ensimmäinen vakava ja pitkään luettava Starmerin elämäkerta… On ihme, että hän on sanonut niin paljon Baldwinille" PATRICK MAGUIRE, THE TIMES

"Kirjassa seurataan kapinallisen nuoren Starmerin nousua levottomasta pikkukaupunkitaustasta ihmisoikeusjuristiksi ja yhdeksi maan pääsyyttäjistä, kunnes lähti politiikkaan ja valittiin kansanedustajaksi 51-vuotiaana. Baldwin tarjoaa elävän ja vakuuttavan selostuksen siitä, kuinka tämä epätyypillinen poliitikko nousi puolueensa johtajaksi Corbynin jälkeen ja muutti sen sitten."

"Kirja on mukaansatempaava ja erittäin ajankohtainen elämäkerta", AMOL RAJAN

"Erittäin luettava… Baldwin on irrottanut enemmän kerroksia kuin kukaan muu" ROBERT SRIMSLEY, FINANCIAL TIMES

"Tom Baldwinin muotokuva on kova, tunnollinen ja ystävällinen mies, jolla on oikeat arvot" ANDREW MARR, UUSI valtiomies