Pelottavan ajankohtainen puheenvuoro ihmisen tuhoavaisuudesta ja tuhosta

09.03.2023

"Tarjoan vain pienen kurkistuksen maailmaan ilman moralismia ja vanhakantaista synnintuntoa, sellaiseen maailman, jossa paha palkitaan kaikkein kauneimmin kukkasin."

-Professor Timo Airaksinen kirjassaan 7 tapaa tuhota ihminen (Robustos 2022)

Vaikka tunnettu professori Timo Airaksinen kuvaileekin itseään kyyniseksi realistiksi, hän on silti ihmisen puolella etsimässä vastauksia ihmiskuntaa kautta aikojen vaivanneisiin ikuisuuskysymyksiin sekä ihmisyyttä nakertaviiin perustavanlaatuisiin ongelmiin, kuten Venäjän brutaalin Ukrainan-hyökkäyssodan yksivuotispäivänä, miksi ihminen tuhoaa itseään ja muita?

Professori Timo Airaksinen on tullut tunnetuksi paitsi kansainvälisestä tiedemiehen urastaan, myös tiedettä suurelle yleisölle selkosuomella selittävänä ja suosittuna esiintyjänä niin medioissa, kirjamessuilla kuin kirjastoissakin. Airaksisella on hurja tahti. Eläkkeellä ollessaankin Airaksinen esiintyy edelleenkin tiuhaan, ja julkaisee keskustelua herättävän kirjan, tai parhaimmillaan jopa kolmekin vuodessa.

Filosofin ote kirjoissa on tietysti filosofinen mutta kynänjälki on runollisen lennokas. Tyylinä pitkään ja harkitusti pohdiskeleva essee. Airaksinen pohtii esimerkiksi tässä kirjassaan kysymystä ihmisen tuhosta tunnettuun tapaansa juurta jaksaen, esittäen samalla epätavallisia kysymyksiä ja päätelmiä aiheesta, josta harvoin puhutaan yhtä avoimesti tai uusia kysymyksiä nostattaen, kuin tässä pelottavan ajankohtaisessa teoksessa, joka jokaisen huolestuneen suomalaisen tulisi lukea.

"Mentaliteetti tänään on, "Kun vääryys oikaistaan", mutta mikä vääryys? Vääryyksiä on maailmassa niin paljon, ettei niistä ota enää selvää itse vanha vihtahousukaan. Vääryys on tänään siinä, mitä on sanottu ja sanotaan julkisuudessa, siis miten ilmaistaan itseään. Naisten ahdistelukin on itseilmaisua, puhetta sanoin ja ilman sanoja, siis miesten harhautunutta kommunikaatiota vastakkaisen sukupuolen kanssa, samalla tavalla kuin heteroiden ikiaikaiset aggressiot homoja vastaan. Pitää varoa itseilmaisuaan, siinä resepti rauhaisan elon viettoon. Ja varoa kenestä puhuu ja miten – silittää myötäkarvaan. Vanhoja saa kyllä nimitellä vanhuksiksi, mutta vanhat eivät käykään kenenkään kimppuun, vaikka kuinka nimitellään. Katsotaan nyt, onnistuuko tämä kirja loukkaamaan ketään, tuskinpa vaan. Tarjoanhan vain ihan pienen kurkistuksen maailmaan ilman moralismia ja vanhakantaista synnintuntoa, sellaiseen maailman, jossa paha palkitaan kaikkein kauneimmin kukkasin."

- https://www.robustos.fi/