Poliisi ja äärioikeisto

24.07.2021

Teksti Harald Olausen

Äärioikeistolla on ollut perinteisesti suuri kannatus armeijassa, turvallisuuselimissä ja etenkin poliisissa. Viime vuosina persut ovat kirineet kokoomuksen kannoilla näiden alojen johtavina puolueina. Persuilla on muutama komisario, konstaapeli ja lakimies kansanedustajana. Persuvarapuhemies Juho Eerolalla komisario jopa avustajana.

Tänään julkisuuteen tuli tieto kolmannesta poliisista, joka sai potkut yhteyksistään äärioikeistoon. Itä-Uudenmaan poliisilaitos on irtisanonut vanhemman konstaapelin, joka antoi poliisin rekisteristä tietoja sivulliselle. Mies myös osallistui Ylen uutisen mukaan sopimattomaan viestittelyyn ja luovutti kiikaritähtäimen toimitettavaksi sota-alueelle Ukrainaan.

Tiedot poliisien yhteyksistä väkivaltaiseen äärioikeistoon ovat huolestuttavia, sillä kyseessä ei ole mikään sivujuonne poliisissa tai vaaraton porukka. Heillä on aseita, kykyä käyttää sitä ja sisällään paljon vihaa erilaisia vähemmistöjä ja etnisiä ryhmiä kohtaan.

Yle uutisoi 20.4. Areenassa otsikolla " Äärioikeistoryhmän poliisit viestittelivät keskenään tappamisesta ja virkatietojen hyväksikäytöstä: "Niin paljon vakoilen kuin pystyn" - Ylen saamasta asiakirjasta ilmenee kahden virasta pidätetyn konstaapelin väkivaltaisia ajatuksia sisältäviä viestejä. Toimittaja Tuomas Rimpiläisen jutussa hakasulkeissa olevat osiot ovat toimittajan merkintöjä. RTY tarkoittaa rikostutkintaa ja EET ennaltaehkäisevää toimintoa.

Poliisi A 5.11.2017: Mulla on hyvä tilanne kun oon RTY:ssä. Kuulen kaikenlaista nimittäin. Vittu niin paljon vakoilen ja käytän kuulemaani hyväks kun pystyn.

Poliisi B 5.11.2017:Erittäin hyvä. Teen sitä samaa EET:ssä.

Poliisi B 5.11.2017: Ja sit pistetään kylmäksi paljon porukkaa =)

Poliisi A 8.1.2019: Tulee paljon kroppaq. [kroppa = ruumis]

Poliisi B 29.2.2020: [osio salattu] Maastopuku, kypärät, rynnäkköreppu, muonaa, paristoja, trangia, EA/välineet, lääkkeitä, [osio salattu] radiot jne. jne.

Poliisi B 29.2.2020: [osio salattu] savuheitteitä ja muuta kivaa =)

Poliisi B 29.2.2020: Saattaa meinaan [osio salattu] yllättyä kun alkaa luoti lentämään.

Tänään toimittaja Marjatta Raution tekemässä jutussa kerrotaan Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhemman konstaapelin toimet tulleen ilmi poliisin tutkiessa ryhmää, jonka jäseniä yhdistää turvallisuusala ja myötämielinen suhtautuminen äärioikeistolaiseen ideologiaan.

Ylen tietojen mukaan erilaisista rikoksista on epäilty viittä poliisia, yhtä poliisilaitoksen vartijaa ja seitsemää muuta henkilöä. Poliisissa työskentelevät ovat Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitoksilta. Helsingin poliisilaitos on jo aiemmin irtisanonut kaksi äärioikeistolaiseen viestittelyyn ja keskusteluun osallistunutta poliisia.

-https://yle.fi/uutiset/3-12026184