Poliittiset friikit televisiossa

05.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Vaikka on hyvää viihdettä, niin kannattaa silti olla avoimin mielin. Esimerkiksi liberaalipuolueen säästölista on hyvä verrattuna köyhiltä ja sairailta leikkaamiseen."

-nimimerkki Rewantiikeri Ylen chatissa pienpuoluetentissä Ylen pienpuoluetentti 5.6.

Nyt se taas tuli. Poliittiset friikit eli eduskuntaan kuulumattomien pienpuolueiden vaalitentti televisiosta. Yleisön kommentit olivat paljonpuhuvia kertoen myös mistä oli kyse: "Jaaha hörhöily alkaa taas. Popparit esiin esilämmittely käytiin jo. Ohjelma alkaa muodostumaan Kreml-puolueiden tentiks." Eräs tentattava tuskaili sitä, miksei Mäkkäristä voi ostaa heinäpaaleilla hampurilaista. MITÄ KÄÄNTEISTÄ LUDDISMIA! Ja tulihan se ihmetemppu sieltä myös lopulta: vaatimus saada Markka takaisin.

Miksi näemme näitä poliittisia hupiohjelmia televisiosta parhaimpaan katseluaikaan? Demokratian nimissä Yle tarjoaa koko rahan edestä katsojille myös heidän näkemyksiään tasapuolisuuden nimissä EU-vaaleista. Ja oinhan se hauskaa katseltavaa, samalla kun on onnellinen siitä, etteivät he istu eduskunnassa sekoilemassa. Tätä sekalaista seurakuntaa katsoessa naaman oli vaikea pysyä peruslukemilla, ja kuunnellessa suoranaisia älyttömyyksiä, oli vaikea uskoa heidän olleen edes kovin vakavissaan.

Mutta vakavissaan he olivat, tai ainakin hyvin esittivät olevansa, vaikka pellejä olivatkin puheiden perusteella. Naamat jännityksestä pienpuolueiden edustajat ottivat tosissaan mittaa verbaalisesti toisistaan. Politiikka on vakava asia. Mutta ei heille, sillä nimimerkki Smirdelius kiteytti ongelman paradoksaalisen ytimen: "Totuuspuolueen "totuus" vaikuttaa olevan kristallipallosta.

Totuuspuolueen, jonka puheenjohtaja on poliisin etsintäkuuluttama "totuuksista", ei luonnollisesti voinut osallistua tenttiin ja ainoaa ehdokasta, näyttelijä Outi Alasta (entinen vihreä ja vassari), EU-vaaleissa ei päästetty "erilaisten mielipiteittensä takia". Jutut olivat kuin paikallispubista valomerkin jälkeen, ja perustelut kuin suoraan jostain alamittaisesta äärilaidan verkkojulkaisusta.

https://www.totuuspuolue.net/

Totuuspuolueen ainoa ehdokas ei päässyt siis tenttiin. Puoluejohdon valitsema edustaja oli lähinnä änkyrän ja ääliön sekoitus, kun hän intti kivenkovaan heti alussa , ettei Suomi ei ole oikeusvaltio. Toimittaja Roosa Kettumäki tarttuikin heti herkulliseen väitteeseen, sillä puolueen lähtökohtana on ollut, että koko EU on perustuslain vastainen. Puolue on vaatinut Suomea eroamaan EU:sta. Nimimerkki Elias kirjoitti, ettei pitäis nauraa, mutta ei herranjumala! Oli varsinainen friikkishow. Olen ihan samaa mieltä.

Yleisön puolesta nimimerkki Peksi 56 kirjoitti, että sakean päädyn porukka koolla: "Oispa hauska nähdä rinnakkaistodellisuus missä nämä veijarit saa mellastaa kuten ehdottavat todellinen "apinoiden planeetta" popparit ja juoma käteen." Generaattoiri kommentoi : "Huh, vihdoin totuuden torvi pääsi ääneen." Nimimerkki Olavin mielestä ohjelma oli Ylen paras huumoriohjelma.

Voi järkytys mitä jengiä ja miten matalatasoista keskustelua. Jotkut heistä kuumenivat, ja varsinainen idioottien jankutus alkoi Ukrainan-sodasta puolesta ja vastaan. Jumala olet ilmeisesti olemassa, kun olet pitänyt tämän ääliölauman kaukana vallan eteiskammareista. Alkoi arvostaa jopa demarityhmyreitä ja jankkaajia, Pilliä ja Pullaa, Antti Lindtmania ja Tytti Tuppuraista.

"Bimmeripoju: kummelihahmot tentissä :D, James Pond: Huhhuh alkaa aivot sulaan päähän, kun tätä kuuntelee. Anonyymi: ei tästä keskiviikkoilta enää parane :D. Eliasdert: Ei pitäis nauraa mutta ei herranjumalaa…Jukkaedvard: Paras vaaliväittely ever! coelthomas: Siis puolueella on yksi ehdokas ja puolueen edustaja sanoo, ettei kannata äänestää häntä: DDD!..."

Ben Z, kylmän sodan kalmanhajuinen kondorikotka, katsoi varmasti silmät kiiluen ohjelmaa, koska siinä oli mukana yksi ilmielävä kommari. Benin puheissahan he ovat olleet aina elossa, vaikka itse aate on kuollut. Nyt näimme yhden elossa olevan kommarin ja olihan se vaarallinen; nainen. Muuten olen samaa mieltä PetriHoon kanssa toimittajasta, joka veti hienosti Petrus kannabis-vänkäämisen.

https://areena.yle.fi/suorat