Pride, pinkkipesun kuukausi

29.06.2024

Teksti Harald Olausen

Vantaan sanomissa oli keskiviikkona 26.6. mielipidepalstalla otsikolla Pride, pinkkipesun kuukausi, Vantaan nuorisovaltuuston jäsenen, lukiolaisen Julia Ngandun ajankohtainen ja osuva kirjoitus pinkkipesusta. Kirjoituksensa aluksi hän varmistaa (ehkä poliittisesti korrektin äidinkielenopettajansa armollisesta suosituksesta) selustansa, ettei kuulosta liikaa poliittisesti epäkorrektilta. Hänellä kun ei tunnu olevan itse sateenkaari-ihmisiä vastaan mitään: "Kesäkuuhun sijoittuva pride-kuukausi on monille tärkeää aikaa. Aikaa olla ylpeästi oma itsensä, aikaa muistaa henkilöitä, jotka kovalla työllä loivat tasa-arvoisempaa maailmaa."

Kirjoitus on terävä ja iskevästi kirjoitettu, ja mikä tärkeintä, se puuttuu ongelmaan eli pinkkipesuun, josta ei vielä puhuta tarpeeksi, tai ei lainkaan, ainakaan julkisesti ja järkevästi. Kirjoitus on tarkoitettu muistuttamaan yritysten nykyisin yleistyneestä tavasta sekoittaa mainontaa oman firmansa tiedottamiseen ja brändin rakentamiseen, ajankohtaisten ja ihmisiä huolestuttavien teemojen, kuten vaikka seksuaalisen tasa-arvon toteutumisen tiellä olevien ongelmien ympäriltä. Yrityksille pride tarkoittaa sateenkaariväristen tuotteiden myyntiä silkan tuoton takia, Tätä kutsutaan Ngandun mukaan nykyisin pinkkipesuksi. 

Näin hän alleviivaten naulaa seinään selkeästi, mistä pinkkipesuongelmatiikassa on oikein kysymys, ja ketkä sitä harjoittavat. "Pinkkipesun yleisin ja helpoin muoto on logon vaihto. Yritysten somet vilisevät sateenkaarilogoja, joiden väriloisto katoaa heti heinäkuun saapuessa. Myös kassit, juomapullot, pakkauspaperit, alushousujen resorit ja lukuisat muut tuotteet saavat kirjavan ulkoasun kuukaudeksi" Mutta siitä hän ei mainitse sanaakaan, että pinkkipesu on mennyt lähes joka kunnassa järjestettyjen pridejen takia jo liialliseen äärimmäisyyteen, ja alkanut ärsyttää niitä sateenkari-ihmisiä, joiden mielestä kaupallisuus on ikävää.

Pinkkipesu yrittää "olla kaikille jotain-mainos", jopa niin, että varsinainen priden alkuperäinen tehtävä ja alkuperäinen kohderyhmä, homot ja lesbot, ovat unohtuneet, nykyisin lähes 80 prosenttisesti naisille, ja naisten erilaisille seksuaalisille ilmenemismuodoille muokatusta "uudesta naistenpäivästä". Sen voi omin silmin todeta ja vaikka itse laskea pridekulkueista naisille 8-2. Siksi kaikki eivät enää halua olla prideissä mukana. On syntynyt kasvavaa kritiikkiä pridejä vastaan niiden homojen- ja lesbojen kesken, jotka kokevat liian kaupallisuuden ja tekopirteän hössötyksen kiusalliseksi alentaen heidän ihmisarvoaan.

Ja kaikki tämä on tapahtunut niin maailmanlaajuisesti kuin Suomessakin samaan aikaan, kun homojen alakukulttuuri on painunumassa taas maanrakoon; ravintoloita on lopetettu ja Suomesta loppui lähes kaksikymmentävuotta kestänyt homojen oma verkkolehti qx.fi viime vuonna. Esimerkkejä olisi lisää. Homot eivät ole priden ykkösryhmä, ja ovat kokeneet poliittista äärilaitaa edustavien, eri tavalla seksuaalisuuttaan ilmentävien lesbojen jyränneen heidät. Pridellä mainostaminen on kääntynyt jopa itseään vastaan niin, että monet homot karttavat kuin ruttoa niiden mainostajien tuotteita, jotka mainostavat pridellä.

"Pinkkipesu itsessään on ongelmallista. Pelkkä sana viestii viherpesun kaltaisesti siitä, ettei yritys välitä aidosti- sateenkaaren värinen pakkaus ei auta yhtään, jos yritys ei tee konkreettisia toimenpiteitä tasa-arvon kannalta." Ngandu tekee kuitenkin lopuksi väärät johtopäätökset prideyritysten ahneuden logiikasta: "Jos yritys tekee priden kunniaksi yhteistyötä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien kanssa. mutta lakkauttaa yhteistyönsä ja tukensa heti kun saa somessa negatiivisia kommentteja, he tukevat vain näennäisesti. Tällöin yritykset käyttävät prideä yhtenä rahan rohmuamisen keinona."

Epäonnistuneesta pinkkipesusta esimerkkinä tänään pridepäivänä Iltalehdessä ollut juttu Kokoomus Vittuun Prideltä!

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/f73ca515-f01d-40df-a901-e42fa068c3de

Lehden haastattelemat Emilia Härkönen ja Helmi Isopahkala eivät pitäneet siitä, että kokoomus oli mukana Helsinki Pride -tapahtumassa. Kaksikolla oli mukanaan pahvinen kyltti, johon oli kirjoitettu ytimekkäästi "kokoomus vittuun prideilta", Helsingin kokoomus on tänä vuonna yhteistyökumppani tapahtumassa. Piirijärjestö lähetti hakemuksensa myöhässä Helsinki Pridelle. Härkösen mukaan kokoomuksen sanat ja teot ovat kuitenkin aikamoisessa ristiriidassa ja siksi he osoittavat mieltä.

"Meidän mielestämme ei ole ok kerran vuodessa tulla tänne kiillottamaan julkisuuskuvaa, että ollaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolella, kun ne teot ovat ne, mitkä ratkaisevat, Härkönen sanoo. Tämä meidän hallituksemme, jota Petteri Orpo johtaa, on tehnyt aivan todella, todella kurjaa politiikkaa kaikille vähemmistöille. Isopahkala kertoo, että kokoomuksen osallistuminen tapahtumaan vaikuttaa myös hänen henkilökohtaiseen olotilaansa."

Isopahkalalla ei haastattelun mukaan ollut turvallinen olo marssia kokoomuksen kanssa samoissa kulkueissa. Viime vuonna kokoomusta ei hyväksytty Helsinki Priden yhteistyökumppaniksi, mutta jostain kumman syystä tänä vuonna puolue huolittiin mukaan, ja se herätti ansaitusti huolta pridejuhlijoiden joukossa Härkösen ja Isopahkalan tapaan. Kokoomuslaiset ovat kaksinaamaisia ja ikävä esimerkki pinkkipesusta. Monien mielestä kokoomukselle pitäisi siksi antaa porttikielto prideille.

Syykin löytyy juuri kokoomuksen kaksinaamaisuudesta. Vaikka puolue on jo vuonna 202 puoluekokouksessaan päättänyt kielteiseen kantaan ns. homoille tehtävistä eheytyshoidoista mutta ei ole käytännössä edistänyt asiaa mitenkään. Päinvastoin kokoomuksen porilainen kansanedustaja Mari Kaunistola vastusti asiaa ja esitti Ylen uutisen mukaan eduskunnan lakivaliokunnan kokouksessa 13.6., että eheytyshoidot kieltävän lain valmistelua ei aloitettaisi.

"Kaunistola ehdotti, että lain sijasta asiasta valmisteltaisiin valiokunnan mietintöön sisällytettävä lausuma. Häntä tuki perussuomalaisten Rami Lehtinen. Lain valmistelua esitti SDP:n Elisa Gebhard vasemmistoliiton Minja Koskelan kannattamana. Valiokunta päätti hyväksyä Kaunistolan esityksen äänin 9–6. Pöytäkirjassa ei lue, miten äänet jakautuivat." Tällainen kaksinaamaisuus on sietämätöntä ja kelpaa hyvin syyksi, miksi kokoomusta ollaan sulkemassa kokonaan prideiltä.