Professori Timo Airaksinen ja Himon ilot Vallilan kirjastossa

16.10.2021

Professori Timo Airaksinen puhuu Vallilan kirjastossa keskiviikkona 27.10. kello 18.00-20.00 uutuuskirjastaan Himon ilot - ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta (Bazar 2021) haastattelijana Airaksisen johtaman suomalaiset arvot kriisissä kirja- ja tutkimusprojektin kirjallinen agentti ja tuottaja, toimittaja ja kirjailija Harald Olausen.

Professori Timo Airaksinen pohtii Himon ilo -kirjassaan seksin ja seksuaalisuuden roolia ihmiselämässä. Seksi ja seksuaalisuus ovat olennainen osa ihmisen elämää, sen tärkeä, nautinnollinen ja vaarallinen osa. Airaksinen kuvaa viihdyttävään tyyliinsä seksin kenttää ja pohtii seksuaalisuuden groteskeja salaisuuksia nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka pitäisi suhtautua nettipornoon tai prostituutioon? Onko mikään seksi sittenkään luonnotonta ja perverssiä?Himon ilo on suomalaisia arvoja käsittelevän trilogian kolmas osa. Kirjan teemoja ovat muun muassa seksin ja seksuaalisuuden rooli ihmiselämässä, sallittu ja kielletty seksuaalisuus, homoseksuaalisuus, seksuaaliset poikkeamat ja parafiliat sekä seksuaalipolitiikka.

"Seksi on kuin tuo suuri tavaratalo, josta saa ostaa itselleen myös väärää, siis normin vastaista tavaraa. Ero on vain siinä, ettei ostaja koskaan ja missään esittele ostoksiaan vaan salaa ne huolellisesti. Ostokset tehdään yksityistä käyttöä varten, joten mikään normi ei pääse vaikuttamaan. Sovinnaisuussäännöt eivät päde. Väärät ostokset eivät paljastu, joten ne jatkuvat ja jatkuvat. Jos ne paljastuisivat, kaikki olisi hukassa. Piilonormi säätelee puhetta ja kertomuksia seksistä, mutta tämä johtaa vain entistä suurempaan salailuun. Ihminen saa kertoa panojensa määrän ja liioitella tai vähätellä sitä, sen piilonormi sallii, mutta ei kertoa mitä todella tapahtuu ja mitä oikeasti halutaan."

Kirjasta on puhuttu ja kirjoitettu paljon ja sitä on veikkailtu yhdeksi tämän vuoden Tieto-Finlandia palkintoedokkaaksi.

Kirjasta lisätietoja mm:

- https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/timo-airaksisen-himon-ilo-uhkaa-vieda-jopa-younet-niin-kylmapaisesti-se-seksia-tarkastelee/