Professori Timo Airaksinen puhuu seksistä Vaasassa

05.10.2021

Himon ilo - ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta (Bazar) vaasalaislähtöinen ja Ilkka-Pohjolaisen suosittu kolumnisti, professori Timo Airaksinen puhuu Vaasan kirjaston Draamasalissa seksistä ja seksuaalisuudesta 20.10. kello 18.00-20.00. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun esittämällä Airaksiselle kysymyksiä.

"Seksi on sivistyneen elämän parodia, mutta samalla seksi parodioi itseään tavalla, jota myös perverssiksi sanotaan. Seksi on siis parodia, joka kääntyy itseään koskevaksi karkeaksi pilaksi. Seksi ikään kuin pilaa arjen ja sitten itsensä, kun hyvä kiima huipentuu perverssissä, tempuissa, joita tuskin voi enää seksiksi kutsua. Seksi ei pysy kuosissa vaan ylittää koko ajan omat rajansa ja siten muuttuu oman itsensä parodiaksi. Tämä on tämän kirjan keskeinen filosofinen teema ja sanoma, joten selostan ideaa tässä ihan aluksi."

Professori Timo Airaksinen pohtii Himon ilo -kirjassaan seksin ja seksuaalisuuden roolia ihmiselämässä. Seksi ja seksuaalisuus ovat olennainen osa ihmisen elämää, sen tärkeä, nautinnollinen ja vaarallinen osa.

Käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen kuvaa viihdyttävään tyyliinsä seksin kenttää ja pohtii seksuaalisuuden groteskeja salaisuuksia nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka pitäisi suhtautua nettipornoon tai prostituutioon? Onko mikään seksi sittenkään luonnotonta ja perverssiä? Himon ilo on suomalaisia arvoja käsittelevän trilogian kolmas osa. Kirjan teemoja ovat muun muassa seksin ja seksuaalisuuden rooli ihmiselämässä, sallittu ja kielletty seksuaalisuus, homoseksuaalisuus, seksuaaliset poikkeamat ja parafiliat sekä seksuaalipolitiikka.

"Seksi on kuin tuo suuri tavaratalo, josta saa ostaa itselleen myös väärää, siis normin vastaista tavaraa. Ero on vain siinä, ettei ostaja koskaan ja missään esittele ostoksiaan vaan salaa ne huolellisesti. Ostokset tehdään yksityistä käyttöä varten, joten mikään normi ei pääse vaikuttamaan. Sovinnaisuussäännöt eivät päde. Väärät ostokset eivät paljastu, joten ne jatkuvat ja jatkuvat. Jos ne paljastuisivat, kaikki olisi hukassa. Piilonormi säätelee puhetta ja kertomuksia seksistä, mutta tämä johtaa vain entistä suurempaan salailuun. Ihminen saa kertoa panojensa määrän ja liioitella tai vähätellä sitä, sen piilonormi sallii, mutta ei kertoa mitä todella tapahtuu ja mitä oikeasti halutaan."

- https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/timo-airaksisen-himon-ilo-uhkaa-vieda-jopa-younet-niin-kylmapaisesti-se-seksia-tarkastelee/

https://www.facebook.com/events/1063433481097202/?ref=newsfeed

Pohjanmaan tapahtumakalenteri

https://events.osterbotten.fi/fi/tapahtumat/nayta/37822-kirjailijavieras-professori-timo-airaksinen

Kirjaston kotisivut

https://vaasankirjasto.finna.fi/