Professori Timo Airaksinen Turun kirjamessuilla 2021

11.09.2021

Professori Timo Airaksinen puhuu mm. suvaitsevaisuudesta Turun 2021 kirjamessuilla lehdistölle

Mitä tarkoitamme kun puhumme suvaitsevaisuudesta? Voiko suvaitsevaisuus kätkeä sisäänsä suvaitsemattomuuden ilman, että ihminen sitä itse tietää? Entä onko Päivi Räsäsen uskonnolliseen vakaumukseen käärimä käsitys ihmisoikeuksista suvaitsemattomuutta vai jotain muuta? Professori Timo Airaksinen ja dosentti Het Gylling ovat kirjoittaneet aiheesta ajankohtaisen kirjan. Molemmat kirjoittajat ovat oman alansa ehdotonta huippua ja tunnettuja myös kansainvälisissä tiedpiireissä alaan liittyvistä tutkimuksistaan ja kirjoittamistaan artikkeleista.

Suvaitsevaisuus ja suvaitsemattomuus hallitsevat osaltaan tämän vuosituhannen mielenmaisemaa samoin kuin julkisuuttakin. Suvaitsevuus on ollut perinteisesti, vaikka joskus hiukan varautuneesti-kin, myönteinen sana. Vastaavasti suvaitsemattomuus on tarkoittanut ja tarkoittaa edelleen jotakin kielteistä. Mutta suvaitsevaisuus on saanut myös ivallisen leiman esimerkiksi puhuttaessa "suvakeista".Ihmisiä ei tule vainota eikä vihata, mutta mielipiteitä ja uskomuksia täytyy saada arvostella ja jopa pilkata, jos haluamme elää moniarvoisessa demokratiassa. Mitä meidän pitäisi suvaita, ei ole ainoa ongelma. Miten meidän pitäisi puhua suvaitsevaisuudesta, se on myös tärkeä kysymys. Pitäisikö suvaitsevaisuutta ja suvaitsemattomuutta pitää luonteenpiirteinä ja hyveinä? Tällaisia huomioita ja kysymyksiä esittävät ajankohtaisessa kirjassaan suomalaisen arvokeskustelun asiantuntijat professori Timo Airaksinen ja dosentti Heta Gylling."Ensin vihataan, sitten annetaan näennäiset perustelut sille, miksi vihataan. Oikea tieteellisen järjen mukainen kaava on, että ensin haetaan perustelut ja sitten muodostetaan käsitys asiasta; lopuksi suoritetaan arvoarviointi, jonka perusteella asia nimetään hyväksi tai pahaksi, ehkä samantekeväksi. Ja pahaa saa kyllä vihatakin. Ennakkoluulot rikkovat tämän kaavan. Ensiksi on viha ja sitten näennäinen selitys vihalle. Jokaisen on hyvä miettiä kohdallaan tätä asioiden järjestystä.

Kirjan toinen kirjoittajista, professori Timo Airaksinen, on Turun kirjamessuilla medioiden haastateltavana Turun messukeskuksen pressihuoneessa sekä lauantaina 2.10. kello 15.00-16.00 että sunnuntaina 3.10 kello 10.00-11.00.

Kirjasta lisätietoa: 

- https://arktinenbanaani.fi/tuote/timo_airaksinen/suvaitsevaisuus_eraan_taistelun_kuvaus/9789522704436

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Professori Timo Airaksinen puhuu seksistä ja seksuaalisuudesta Turun 2021 kirjamessuilla

Professori Timo Airaksinen puhuu Turun kirjamessuilla Kuisti-tilassa lauantaina 2.10. kello 12.30-12.50 uutuskirjastaan Himon ilot - ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta (Bazar 2021) haastattelijana Airaksisen johtaman suomalaiset arvot kriisissä kirja- ja tutkimusprojektin kirjallinen agentti ja tuottaja, toimittaja ja kirjailija Harald Olausen, jota Airaksinen haastattelee sunnuntaina 3.10 kello 11.00-11.20 Kuisti-tilassa Olausenin uutuusromaanista Kongulaer.

Professori Timo Airaksinen pohtii Himon ilo -kirjassaan seksin ja seksuaalisuuden roolia ihmiselämässä. Seksi ja seksuaalisuus ovat olennainen osa ihmisen elämää, sen tärkeä, nautinnollinen ja vaarallinen osa.

Käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen kuvaa viihdyttävään tyyliinsä seksin kenttää ja pohtii seksuaalisuuden groteskeja salaisuuksia nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka pitäisi suhtautua nettipornoon tai prostituutioon? Onko mikään seksi sittenkään luonnotonta ja perverssiä?Himon ilo on suomalaisia arvoja käsittelevän trilogian kolmas osa. Kirjan teemoja ovat muun muassa seksin ja seksuaalisuuden rooli ihmiselämässä, sallittu ja kielletty seksuaalisuus, homoseksuaalisuus, seksuaaliset poikkeamat ja parafiliat sekä seksuaalipolitiikka.

"Seksi on kuin tuo suuri tavaratalo, josta saa ostaa itselleen myös väärää, siis normin vastaista tavaraa. Ero on vain siinä, ettei ostaja koskaan ja missään esittele ostoksiaan vaan salaa ne huolellisesti. Ostokset tehdään yksityistä käyttöä varten, joten mikään normi ei pääse vaikuttamaan. Sovinnaisuussäännöt eivät päde. Väärät ostokset eivät paljastu, joten ne jatkuvat ja jatkuvat. Jos ne paljastuisivat, kaikki olisi hukassa. Piilonormi säätelee puhetta ja kertomuksia seksistä, mutta tämä johtaa vain entistä suurempaan salailuun. Ihminen saa kertoa panojensa määrän ja liioitella tai vähätellä sitä, sen piilonormi sallii, mutta ei kertoa mitä todella tapahtuu ja mitä oikeasti halutaan."

Professori Timo Airaksinen, on Turun kirjamessuilla medioiden haastateltavana Turun messukeskuksen pressihuoneessa sekä lauantaina 2.10. kello 15.00-16.00 että sunnuntaina 3.10 kello 10.00-11.00.

Kirjasta lisätietoja:

- https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/timo-airaksisen-himon-ilo-uhkaa-vieda-jopa-younet-niin-kylmapaisesti-se-seksia-tarkastelee/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Professori Timo Airaksisen kolumneja ja pakinoita julkaistaan Turun kirjamessuilla 2021

Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen on ollut yksi suosituimmista puhujista sekä tieteen popularisoijista kolmenkymmenen vuoden ajan maassamme sen lisäksi, että hän kirjoittaa yhä edelleenkin pitkiä ja laajoja aihekokonaisuuksia käsitteleviä tieteellisiä kirjoituksia englanninkielisiin filosofian julkaisuihin.

Jos Airaksinen ei olisi omistautunut filosofialle, hän olisi voinut yhtä hyvin olla myös toimittaja. Robustos-kustantamo julkaisee näytteeksi Airaksisen parhaita kolumneja ja pakinoita Turun kirjamessuilla 2021 kirjana Rentous elämänasenteena, johon on koottu Airaksisen kirjoituksia mm. filosofis-kulttuurisesta verkkolehti digivallila.comista, jonka vakituisena kolumnistina hän on toiminut vuoden 2020 alusta lähtien.

"Maalla ja sen kansalla on identiteetti, joka kertoo, keitä me olemme, mistä tulemme ja miksi olemme sellaisia kuin olemme. Ei tässä mitään tieteellistä ole tai tutkittua, onpa vain jaettu käsitys tärkeistä asioista. Ja suuri kertomus on aina myönteinen, ei sen varassa kukaan muuten jaksaisi elää. Moni kansa pitää itseään ihan sankarikansana, joka pahan voitettuaan on noussut arvoon arvaamattomaan ja ainakin henkiseen ellei sitten aineelliseen kukoistukseen. Tärkeää on myös se, mistä ei kirjoiteta suurissa kertomuksissa. Itseruoskinta ei ole rakentavaa, sen me tiedämme. Vaikkapa rasismi, joka on syvään juurtunutta Euroopassa ja erityisesti USA:ssa. Vähemmistöjen sorto on paras unohtaa, mukaan lukien seksuaaliset vähemmistöt. Surkeat sodat ovat oma lukunsa."

Professori Timo Airaksinen, on Turun kirjamessuilla medioiden haastateltavana Turun messukeskuksen pressihuoneessa sekä lauantaina 2.10. kello 15.00-16.00 että sunnuntaina 3.10 kello 10.00-11.00.

Kirjasta lisätietoja.

- https://www.digivallila.com/l/rento-huolettomuus-elamanasenteena/