Professori Timo Airaksisen Filosofiaa raakana: johdatus kyyniseen realismiin kirjastokiertue 2022

06.01.2022

Teksti Harald Olausen

Professori Timo Airaksinen aloittaa huhtikuussa Filosofiaa raakana: johdatus kyyniseen realismiin-kirjastokiertueen. Airaksinen kiertää huhtikuun ja toukokuun vaihteessa kymmenkunta kirjastoa esittelemässä Turun kirjamessuille lokakuussa ilmestyvää Filosofiaa raakana: johdatus kyyniseen realismiin kirjaansa (Arktinen banaani 2022).

Kirjastokiertue starttaa Kemin kaupunginkirjastosta huhtikuussa. Professori Timo Airaksista haastattelee kirjailija Harald Olausen. Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Useat kirjastot myös streemaavat tapahtuman suurelle yleisölle nettiin.

Kiertue jatkuu pienen tauon, ja Turun kirjamessujen, jälkeen marraskuussa mm. Kuopiossa, Iisalmessa, Hangossa, Lappeenrannassa, Kokkolassa ja Rovaniemellä sekä pääkaupunkiseudulla. Kiertueen nimi tulee yhdestä Airaksisen tänä vuonna ilmestyvästä kirjasta, joka kuuluu Kyyninen realismi-trilogiaan. Sen osat ovat:


Filosofiaa raakana: Johdatus kyyniseen realismiin (ROBUSTOS 2022).

7 tapaa tuhota ihminen: Filosofinen tutkimus (Arktinen banaani 2022).

Kirjoittaa, lukea, ymmärtää: Kirjallisuuden filosofiaa (ROBUSTOS 2023).


Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen on ahkera kirjoittaja, esiintyjä ja tiedettä tekevä filosofi. Viime vuonna hän teki tiedettä kirjoittamalla kansainvälisiin englanninkielisiin filosofian julkaisuihin monia artikkeleita, esiintyi aktiivisesti medioissa, kiersi kirjastoissa puhumassa ja Turun kirjamessuilla sekä julkaisi kolme omaa kirjaa. Airaksinen kirjoittaa myös ahkerasti kolumneja sekä Pohjanmaalla ilmestyvään Ilkka-Pohjalaiseen että kirja-arvosteluja ja filosofisia artikkeleita kulttuuris-filosofiseen verkkojulkaisu digivallila.comiin.

Professori Airaksinen on johtanut vuodesta 2019 suomalaiset arvot kriisissä kirja- ja tutkimusprojektia, jonka kirjallisena tuottajana ja agenttina toimii kirjailija ja filosofis-kulttuurisen verkkolehti digivallila.comin päätoimittaja Harald Olausen. Sarjassa on ilmestynyt aiemmin jo 9 kirjaa ja ilmestyy vielä toiset 9 kirjaa vuoteen 2024 mennessä, jonka jälkeen vuonna 2025 projektista tehdään dokumenttielokuva. Filosofiaa raakana: johdatus kyyniseen realismiin-kirjastokiertue kuuluu osana samaan projektiin.

"Tämä sarja lyhyitä esseitä, jatkokertomus, tarkastelee suhteellisen epäsystemaattisessa järjestyksessä muutamia filosofian perustavia ja olennaisia ongelmia. En ole pyrkinyt erityisesti helppotajuisuuteen, koska kysymykset ovat kuitenkin vaikeita. Nämä esseet eivät pyri opettamaan mitään kenellekään, vaan osoittamaan mistä on kysymys, kun jotakin sanotaan filosofiseksi ongelmaksi. Lisäksi ratkaisut ovat omiani ja lukijan on paras valmistautua muodostamaan itse oma kantansa asioihin. Jotkut ongelmat saattavat tuntua oudoilta, mutta niin sen pitää ollakin: kun lukee hyvää filosofiaa, tajuaa ettei olisi itse koskaan osannut ajatella tuollaista, mutta nyt osaa. Filosofia on outoa. Olen itse kokenut tämän monen monituista kertaa, ja siksi jaksan harrastaa filosofiaa edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen."

-Professori Timo Airaksinen Filosofiaa raakana: johdatus kyyniseen realismiin (Arktinen banaani 2022).

P.S. Tämän projektin myötä päättyy työni kirjallisena agenttina ja tuottajana (2019-2022) professori Timo Airaksisen johtaman suomalaiset arvot kriisissä kirja -ja tutkimusprojektin kanssa. Siitä kirjoitan myöhemmin tarkemman sepusteen ja varsinkin syksyllä ilmestyvästä Airaksisen Aika Turussa ( Sammakko) kirjasta.