Rahaa riittää tismalleen siihen mitä tarvitaan

02.01.2022

Teksti professori Timo Airaksinen

Isäni Olavi lausui juhlallisesti: Jouluilo on aidointa varastetun kuusen äärellä. Mutta kyllä perheen hymy hyytyi, kun oma kuusi todettiin varastetuksi Raastuvankatu 16 pihalta Vaasassa. Se oli ostettu edellisenä päivänä, ja aattona mentiin ottamaan kuusta sisälle koristelua varten. Niin meillä aina tehtiin. Mitä tehdä, oli aatto ja myyjät kaikki poissa? Rikos on jo vanhentunut ja päätekijät haudassa, joten voin kertoa, että suhteilla hankittiin uusi kuusi Strömbergin metsästä. Ja jouluilo oli taas mitä aidointa.

Mutta tammikuussa kolkuttaa ovelle ihan uusi pukki, on näes aluevaalien aika. Virallinen tiedote kertoo: "Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen." Miksi näitä vaaleja ei kutsuta "arkivaaleiksi", koska arjen järjestämisestä tässä päätetään? Luvassa on tyypillinen suomalainen uudistus, joka sopii hyvin juristivetoiseen insinöörivaltioon. Kun hallinto on kunnossa, kaikki on kunnossa. Hoitoon pääsy varmistuu kaikilta kohtuullisessa ajassa lähipalveluina. Periaate on: hallinnon uudistaminen ratkaisee ihmisen arjen ongelmat. Tämä tapahtuu kokoustamalla ja riitelemällä ankarasti ja vaivaa säästämättä. Mannaa sitten ripotellaan taivaasta alas maan päälle.

Sitä tammikuun pukki lupaa. Kaikki paranee kuin taikavarvulla vitsoen, eikä rahaa tarvita enempää kuin ennen - ei tietenkään, kun sitä ei ole enemmän kuin ennenkään. Suihkuhävittäjät kuitenkin saatiin ostettua ja oikein Amerikasta asti. Moni meillä rakastaa tähtitiedettä ja inhoaa EU:a. He voisivat verrata EU:ta jättimäiseen mustaan aukkoon, joka imee valon ja rahat, eikä ulos tule mitään. Suomen valtio ei ole musta aukko, koska ulos virtaa suihkuhävittäjiä ilmataistelevien sotilaidemme käytettäväksi vihollista vastaan. Sitä on sitten soma maasta katsoa, kun tositoimeen ryhdytään.

Rahaa riittää tismalleen siihen mitä tarvitaan. Jos raha ei riitä johonkin, sitä ei tarvita - se on pelin henki. Kannattaa äänestää. Lupaavat 40 % osallistumisaktiviteettia, joka tarkoittaa, ettei voisi kansalaisia vähempää kiinnostaa. Pitäisi kiinnostaa. Mutta paras on olla luottamatta lupauksiin, ne kun ovat halpoja tehdä mutta kamalan kalliita lunastaa. Eräät puolueet ovat taas sisäistäneet lupausten politiikan vähän turhankin hyvin. Populismin houkutus tuntuu olevan vastustamaton. Tarkoitan populismilla lupauksia helpoista ratkaisuista vaikeisiin ongelmiin. Niitä kun ehdottaa, vaalimenestys on taattu. Miksi ei olisi? Ihmiset tuntevat vaikeat ongelmat nahoissaan. Ei pääse hoitoon ja jos pääsee, mikä on hoidon taso? Ja helppo ratkaisu on myös helppo ymmärtää. Se antaa toivoa mustan aukon äärellä. Aukko nielee äänestysliput ja sitten katsotaan tuleeko mitään ulos. Toivotaan niin.