Ripaus norjalaista ryhdikkyyttä Euroviisuasioissa ei olisi pahitteeksi Suomellekaan!

15.05.2023
Det som skjedde i går, er en skandale. Nå må det være slutt på den juryordningen,
Det som skjedde i går, er en skandale. Nå må det være slutt på den juryordningen,

Teksti Harald Olausen

"I likhet med mange andre, reagerer han sterkt på at Sverige ble utropt til vinner, til tross for at Finland fikk klart flest stemmer fra folket. Jurystemmene ble avgjørende. Jeg tror aldri det har skjedd før at en låt har vunnet Eurovision uten at et eneste land mente det var den beste låten, sier Rotevatn."

-Entinen norjalainen ministeri ja huippupolitiikko Sveinung Rotevatn tänään Norjan uutistoimistolle antamassaan haastattelussa pettymyksestään Käärijän tappioon.

Jyryn päätöksestä vihainen norjalaispoliitikko Sveinung Rotevatn ei säästellyt sanojaan. Norjalaislehti VG julkaisi sunnuntaina 14. toukokuuta hänen haastattelunsa. Rotevatnin mukaan tunnelma salissa oli kapinallinen (opprørsstemning) ja yleisö oli vihaista. Saattaa olla, että kovien norjalaisten vastalausemyrskyjen keskellä Norjan yleisradioyhtiö NRK joutuu vaatimaan Euroopan yleisradioliitolta, Ebulta, joka Euroviisut järjestää, lauantaisen Euroviisukisan voittajaksi julistetun Ruotsin kohtalon uudelleenpohdintaa - TOIVOTTAVASTI!

Rotevatn ei ole ihan kuka tahansa politiikko, vaan Norjan poliittiseen eliittiin kuuluvana hyvin verkostautunut ja edelleenkin vaikutusvaltaa omaavana sellainen, jonka sanaa kuullaan maassa ja myös NRK:ssa. Rotevatn oli itse NTB:n uutisen mukaan paikanpäällä laulamassa muiden Käärijän voitosta varmojen fanien kanssa kuuluisaa chachacaha-kimaraa, ja oli yhtä yllättynyt sekä vihainen kuin voittajaksi julistettiin Ruotsin Loreen, jolla ei ollut kisojen suosituin ja paras kappale:

"Jeg var like irritert som alle andre. Jeg mener det som skjedde i går, er en skandale. Nå må det være slutt på den juryordningen, sier Rotevatn."

Norjalaiset ovat aina pitäneet suomalaisista ja suomalaiset norjalaisista. Kansoilla tuntuu olevan paljon sekä luonteessa että mutkattomassa suorapuheisuudessa samaa ryhdikkyyttä. Mutta on myös yksi piirre on ylitse muiden mikä yhdistää ja lähentää kansoja toisiinsa: ruotsalaisviha.

Se näkyi eilisissä väärin tuomituissa Euroviisuissa, jossa kansa alkoi nurista ja kapinoida sen jälkeen, kun Ruotsin kappale oli vastoin tervettä järkeä ja yleisön suuren osan enemmistön ääniä julistettu kisojen voittajaksi. Norja muuten antoi aikoinaan Lordille ja nyt Käärijälle ainoana täydet pisteet, mikä kertoo paljon myös maiden samanlaisesta huumorintajusta ja halusta ärsyttää pikkusievää Euroviisu-instituutiota.

Tänään Euroopassa on kuultu sellaisiakin väitteitä, että Loreenin voittoa pitäisi tarkastella uusin silmin. Joidenkin arvioiden mukaan kappale ei ole nimittäin syntynyt ilman selkeitä lainauksia jo olemassaolevilta biiseiltä. Toisten mukaan äänestystuloksen hyväksyminen oli sama asia, kuin Käärijän äänestäjät olisi ensin juostu kiinni väentungoksessa, sitten varastettu heiltä rahat, hakattu ja lopuksi vielä nauraen kustu päälle.

Jotkut euroviisufanit kyselevät eilisistä tapahtumista järkyttyneinä jo oikeuksiensa perään. Euroviisut ovat iso, satojen miljoonien eurojen bisnes, missä äänestäjä osallistuu kustannuksiin äänestämällä maksullisisten numerojin kautta omaa suosikkiaan. Ent mitä äänestäjillä enää tehdään tai mitä muuta merkitystä heillä on kuin tuoda rahaa EBUn pohjattomaan kassaan, jos heidän äänillään ei ole todellisuudessa merkitystä?

Monien mielestä kyseessä onkin törkeä huijaus. Eilinen yleisön reaktio Loreenin yllättävän voiton jälkeen oli paljon puhuva. Koko katsomo mylvi yhtenäisenä protestiksi chachchaata ja Loreenille buuattiin vihaisina. Mutta miksi suomalaiset (ELI YLE HOI!) pysyivät raukkamaisesti hiljaa ja ovat tyytyneet passiivisen alistuneina väärään päätäkseen, vaikka asialla pitäisi tehdä jotain.

Se johtuu siitä tutusta suomalaiskansallisesti uskalluksen puutteesta. Tehkää jotain itsellenne ja ryhdistäytykää Norjan malliin, sillä eihän se voi olla olikein, että kabineteissa muutaman hengen nuiva ja kapea-alainen ns. "ammattilaisryhmä", jolle Käärijä on harmillinen musiikillinen häirikkö, saavat ohittaa laajojen kansalaisryhmien mielipiteen siitä, kenen kuuluu voittaa Euroviisut.

Herää myös kysymys, kenelle Euroviisut ovat oikeasti tarkoitettu? Ovatko ne juuri näille ammattilaisille ja heidän takanaan lymyäville musiikkialan omistajille sekä johtajille vai tavalliselle kansalle? Entä miksi suomalaiset eivät ole VIELÄKÄÄN vaatineet tuloksen uudelleentarkastelua uusien tietojen pohjalta?

Eihän se voi nyt niin kipeää tehdä, kun kyseessä on sekä selvä vääryys että myös Loreenin kappaleesta esitetty plagiointiepäily sen lisäksi, että ruotsalaiset ovat vittuilleet rankasti julkisuudessa medioissaan Käärijälle, ja vieläpä aika rumin ja anteeksiantamattomin sanoin.

Vaatikaa virallisesti EBUA korjaamaan päätös uhkavaatimuksella, että muuten Suomi jää tästä lähin protestiksi kokonaan Euroviisujen ulkopuolelle. Eihän sinne kannata mennä, jos pelin politiikka on se, ettei äänestäjien mielipiteellä ole mitään merkitystä loppupeleissä.

Yksi asia on selvä: Vääryys son tapahtunut, sillä Käärijä oli, ja on yhä edelleenkin, Euroviisujen 2023 yleisöäänestyksen voittaja, ja sen pitäisi tarkoittaa myös koko kilvan voittoa. Loreenin kappale edustaa taas juuri sitä monikansallista, laskelmoitua ja läpisoitettua mitään sanomatonta kaupallista "hissimusiikkia", joita kappaleiden takana olevat tahot ammatikseen syöttävät Euroviisujen kautta maailmanmarkkinoille miljoonien eurojen voitot mielessään.

Kun kappaleen kuulee (pakosta ohimennen) pari kertaa, huomaa sen onton sisällön lisäksi olevan juuri tätä samaa mitätöntä ja tarkoin laskemoitua eurosviisuhumppaa, millä Ruotsi on voittanut monet kisat aina vuoden 1973 Abban Waterloosta lähtien. Hieman samaa mieltä on myös edellä mainittu norjalaispolitiikko Verdens Gangin (VG - Verdens gang, eli Maailman meno) haastattelun mukaan:

"Det var nesten helt stille og lite klapping da Sverige gikk opp for å framføre vinnerlåten. Det var ganske spektakulært å være med på, sier Rotevatn. Han sier også at det var tilløp til buing, og at programlederne så ut til å bli ukomfortable av situasjonen. De skjønte hva som skjedde. Det tror jeg også vinneren gjorde."

Ja aina nämä isot ruotsalaiset yrittävät jyrätä alleen pieniä suomalaisia. Mutta Käärijästä onkin tulossa ikuinen, eräänalinen "Euroviisujen loppumetreillä hävinnyt Juha Mieto", joka hävisi Falunin hiihdon MM-kisoissa 50 km hiihtokullan aikoinaan ruotsalaiselle Thomas Wassbergille. Mutta kuka enää muistaa Wassbergia? Ei kukaan. Sen sijaan kaikki muistavat Miedon, joka hävisi täpärästi kullan yhdellä sadasosasekunnilla.