Ruotsin tosi tiukat jännitysvaalit

29.08.2022

Teksti Harald Olausen

"Tutkimuksen mukaan oikeistohallitus vaikuttaisi tuhoisalla tavalla tavallisiin palkansaajiin alentamalla veroja, heikentämällä hyvinvointia ja jatkamalla yksityistämisiä. Erityisesti työttömyys- ja sairausvakuutusten heikkeneminen olisi suuri uhka tavallisten ihmisten turvallisuudelle ja johtaisi köyhyyteen ja syrjäytymiseen - aivan kuten viime kerralla oikeistohallituksen aikaan."

-Ruotsalainen riippumaton ajatushautomo Katalys 2022.

Ruotsin eduskuntavaleihin on aikaa enää kaksi viikkoa ja jännitys tiivistyy koko maassa käsinkosketeltavaksi, sillä vaalien povataan ratkaisevan pienimmällä mahdollisella marginaalilla jommankumman blokin eduksi. On puhuttu jopa 15.000 äänestä. Ruotsin demarivähemmistähallitus on pysynyt vaivoin vallassa tukholmalaisen sitoutumattoman kurdisosialistin äänellä.

Ruotsin vaalit ovat aina jännitysvaalit, sillä Ruotsin politiikka on syvästi ideologista ja vakavassa mielessä periaatteellista. Kaikissa poliittisissa kysymyksissä kulkee blokkien välinen vastakkainasettelu eikä periksi anneta puolin ja toisin tuumaakaan. Nyt jännitystä on lisännyt äärioikeiston ruotsidemokraattien nouseminen ohi maltillisen kokoomuksen porvaripuolen johtavaksi puolueeksi.

Ennen vaaleja tulee paljon tutkimuksia ja mielipidemittauksia, joissa yritetään vaikuttaa äänestäjiin herättämällä nukkuvat äänestäjät äänestämään omaa potentiaalista poliittista ryhmäänsä. Näin tekee myös sosialidemokraatteja lähellä oleva ay-liikkeen rahoittama, mutta silti riippumaton Katalys-ideahautomo julkaisemalla Rikard Allvinin ja Vilgot Österlundin tutkimuksen Sillä on väliä kuka hallitsee (Det spelar roll vem som styr, Katalys 2022).

Tutkimus perustuu Ruotsin tilastokeskuksen lukuihin 2014-2022, ja on jatkoa tutkimukselle kahdeksan vuoden jälkeen S-johtoisten hallitusten politiikasta, minkä Katalys julkaisi kahdeksan vuoden jälkeen Fredrik Reinfeldtin (nya moderata) pääministerikausista: Enimmäkseen rikkaille. Raportti on paljastavaa luettavaa porvaripolitiikan todellisista tarkoituksista kasvattaa yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja taloudellista eriarvoisuutta rikkaita suosimalla ja köyhiä kyykyttämällä.

Katalysin uusin tutkimus osoittaa, että oikeistohallitus antoi 25 kertaa enemmän rikkaille. Tosiasiat osoittavat, että kun porvarilliset puolueet yhdistävät voimansa SD:n (ruotsidemokraatit) kanssa budjettiäänestyksissä ja budjettineuvotteluissa, eriarvoisuus yhteiskunnassa kasvaa huolestuttavasti. Kun ei-sosiaalisella talouspolitiikalla on ollut vaikutusta, alennetut verot ja lisääntyneet vähennykset ovat antaneet tutkitusti eniten jo ennestään varakkaille.

Katalysin tutkimukset ovat merkittäviä. Esimerkiksi kesällä julkaistu Mitä kokoomusjohtoinen demarihallitus merkitsisi (Vad en moderatledd SD-regering skulle innebära 2022) Vaalien tuloksella on merkitystä. Tutkimuksen mukaan oikeistohallitus vaikuttaisi tuhoisalla tavalla tavallisiin palkansaajiin alentamalla veroja, heikentämällä hyvinvointia ja jatkamalla yksityistämisiä. Erityisesti työttömyys- ja sairausvakuutusten heikkeneminen olisi suuri uhka tavallisten ihmisten turvallisuudelle ja johtaisi köyhyyteen ja syrjäytymiseen - aivan kuten viime kerralla oikeistohallituksen aikaan.

Seuraavassa jutussani Ruotsin syksyn eduskuntavaaleista käsittelen tarkemmin Katalysin tutkimusta Järjestelmän muutoksen tuolla puolen - kohti uutta yhteisöä - Suuri tutkimusantologia hyvinvoinnin tulevaisuudesta (Bortom systemskiftet - mot en ny gemenskap - Stor forskarantologi om välfärdens framtid, Katalys 2022).

Kirjassa kerrotaan, miten Ruotsissa 1900-luvulla perustettu hyvinvointiyhteiskunta on muuttunut nopealla tahdilla kolmen vuosikymmenen ajan. Heikentyneet sosiaaliturvajärjestelmät, kauaskantoiset markkinaratkaisut hyvinvoinnin ydinalueilla ja sosiaalisten ongelmien yksilöllistäminen ovat olleet joitain järjestelmän muutoksen ilmauksia.

Kehityksen kritiikille on usein ominaista nostalginen halu puolustaa 1900-luvun menneen hyvinvointimallin jäänteitä. Tässä antologiassa jotkut Ruotsin johtavista hyvinvointitutkijoista keskustelevat siitä, miten kehitys voidaan kääntää ja miltä etenemistavat voivat näyttää. Kirja on laadukas ja merkittävä kurkistus siitä, mitkä ovat Ruotsin nykyongelmien todelliset syyt.

Lisää:

-https://www.katalys.org/publikation/