Sähköverkkomyyntihässäkkä

25.03.2022

Teksti Harald Olausen

Frontline (Yhdysvallat 2021) ohjelma Yhdysvaltojen keskuspankista Fedistä vie katsojat takaisin hetkeksi dramaattiseen vuoteen 2008, kun sijoittajat ja pankkiirit olivat tuhota ahneudellaan ja typeryydellään koko maailman talousjärjestelmän. Ohjelma on ravisuttavaa katseltavaa ja hyvä muistutus siitä, että sotia käydään monenlaisia kulissien takana rahasta ja vaikutusvallasta, ja että näissä sodissa ne todella isot kihot pysyttelevät nimettöminä ehkä jotain Elon Muskia lukuun ottamatta, joka kurssinousujen myötä rikastui yhdessä hetkessä ohjelman mukaan yli 10 miljardia U.S. dollaria.

Maailma ei tunnu - kun ei halua - ottaneen oppia New Yorkin kuuluisasta pörssiromahduksesta, mikä pisti koko maailman sekaisin ja johti maailman maailmansotaan. Miksi ottaisikaan, kun se on rahantekijöille yhtä tärkeä instrumentti kuin aikoinaan suomalaisille vientiyhtiöille devalvaatiot, millä maksatettiin tavallisilla kansalaisilla sen ajan talouseliitin kovat palkankorotukset ja yhtiöiden jättivoitot.

Elvyttäminen ei ole välttämättä "demokraattista" eikä kohdennu sinne, minne sen pitäisi. Se voi olla tapa kiertää takakautta valvojia, kuten ohjelmaa katsoessamme ymmärrämme Wall Streetin roistojen tekevän. Kuka hyötyy pankkikriiseistä? Tietenkin pankit ja sijoittavat ohjelmassa kerrotaan. Maksajina ovat tavallinen keskiluokka ja köyhät. Tuttu resepti kaikkialla maailmassa. Ohjelmassa kerrotaan, miten koronapandemian iskiessä Yhdysvaltojen keskuspankki aloitti massiiviset tukitoimet. Se käynnisti setelipainot ja pumppasi miljardeja dollareita pitääkseen maan talouden pyörimässä. Yllättäen suurimmat hyötyjät olivatkin ennestään rikkaat sijoittajat ja yritykset - pörssikurssien jatkaessa nousuaan.

Ohjelmaa kannattaa katsoa tarkkaan, sillä samaa tehdään pienemmässä mittakaavassa myös Suomessa ja Euroopassa. Kun rikkaat rikastuvat, köyhät aina köyhtyvät. Jostainhan ne voitot on saatava, kuten kotimainen kokoomuksen kokoon keittämä "sähkömarkkinamyyntihässäkkä" kertoo omaa julmaa kieltään poliittisesta huijauksesta. Kokoomuksessa on ollut äänensävyjä, jotka ovat samoja kuin Yhdysvalloissa, missä ihmiset ovat ottaneet hyväntekijän roolin, sillä valtio ei siihen kykene, vaikka verrattuna Suomeen molempien maiden julkiset sektorit ovat yhtä isot suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Samalla rahalla suomalaiset saavat ilmaisen koulutuksen, terveydenhuollon ja voivat viedä lapsensa päiväkotiin, kun USA käyttää triljoonansa (tuhat miljardia) sotimiseen ja varustelumenoihin, vaikka samanaikaisesti yli 50 miljoonaa ihmistä elää vailla minkäänlaista mahdollisuutta päästä sairastuessaan hoitoon. Vaikka hyväntekeväisyydessä liikkuvat summat ovatkin Yhdysvalloissa miljardeja, ne eivät voi millään korvata valtion jättämiä aukkoja.

Suomessa ja muualla Euroopassa on käyty sosialidemokraattien syöksykierteen alettua keskustaoikeistolaisten puolueiden, kuten kokoomuksen piirissä koko 2000-luku keskustelua "Suuren yhteiskunnan mahdollisuudesta", jossa valtio ajettaisiin alas ja ihmiset ottaisivat sen tehtävät harteilleen. Tämä kuulostaa vain toiselta tavalta sanoa, että tulevaisuudessa valtiolla ja kunnilla ei ole varaa huolehtia hyvinvointipalveluista, joten yksilöiden on otettava vastuuta itse.

Kokoomus pelaa usein tarkoitustensa todellisen luonteen häivyttääkseen kaksilla korteilla, kuten myydessään Fortumin sähköverkon. Toiset on tehty selittelyksi ja sen tosiasian unohtamiseksi, että kokoomus ottaa toisella kädellä kuin antaa eikä halua muiden tietävän, kuinka paljon siinä välissä pistää omaan taskuunsa eli hyvinvoivan kansanosan edustajana heidän puolestaan.

Tästä esimerkkinä on oululaisen kansanedustaja Matias Marttisen 22.02.2022 pitämä puhe eduskunnassa otsikolla "On hallitukselta tietoinen valinta ylläpitää korkeaa kokonaisveroastetta", on lajissaan niin härski kaksinaamaisuuden huipennu ja äänestäjien tietoinen sumuttaminen, että se kannattaa pilkkoa tässä palasiksi ja katsoa mitä se sisältää, sillä se sisältää juuri sen tavan, millä kokoomus politiikkaansa tekee vaikuttaakseen äänestäjiin:

"Arvoisa puhemies, Energian hinnat ovat nousseet rajusti tänä talvena. Suomalaiset ympäri maan ovat huomanneet tämän sähkö- ja kaukolämpölaskuissaan sekä bensapumpuilla. Myös yritysten kuljetuskustannukset ovat nousseet. Monessa perheessä on pohdittu, miten kasvaneet sähkö- ja lämmityslaskut saadaan maksettua. Pitkää työmatkaa ajavat ovat laskeneet, onko töihin ajaminen enää edes kannattavaa nousevien kustannusten vuoksi. Tilanne on karu muistutus siitä, miten monen suomalaisen talous ei kestä äkillisiä arjen kustannusten nousua. Omasta palkasta tai eläkkeestä ei yksinkertaisesti jää rahaa säästöön. Siksi ostovoiman vahvistamiselle on nyt suuri tarve. Hallituksen esittämän uuden tukihimmelin sijasta verotuksen keventäminen on varsin nopea ja suora keino lisätä ihmisten käteen jääviä tuloja. On hallitukselta tietoinen valinta ylläpitää korkeaa kokonaisveroastetta ja kireää työn verotusta. Vasemmistohallituksen kaudella ihmisten verotusta on edelleen kiristetty yhteensä yli 500 miljoonalla eurolla. Tämän suomalaiset tuntevat nahoissaan. Onko maamme vasemmistohallitus viimein valmis myöntämään, että ihmisten verotaakkaa on välttämätöntä keventää?"

Marttinen puhuu tahallisesti kokoomuksen tarkoin suunnittelemaa muunneltua totuutta.

"Arvoisa puhemies, Kokoomus ei ole puolue, joka vain etsii ongelmia. Me haluamme esittää ratkaisuja. Siksi julkaisimme viime viikolla seitsemänkohtaisen listan, jolla voidaan parantaa suomalaisten mahdollisuuksia selviytyä kasvavista sähkölaskuista ja polttoainekustannuksista. Kokoomus keventäisi palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotusta 800 miljoonalla eurolla. Kaikille tuloluokille kohdistuvat veronkevennykset ovat suora keino vahvistaa suomalaisten edellytyksiä selvitä arjen kustannuksista. Rahoituksen tälle olemme esittäneet vaihtoehtobudjetissamme. Myös työmatkavähennyksen laajentaminen on perusteltua pitkien etäisyyksien Suomessa. Liikkumisen kustannukset eivät saa muodostua kenellekään työssäkäynnin esteeksi. Polttoaineiden hinnannousun hillitsemiseksi esitämme jakeluvelvoitteen 30 prosentin aikataulun siirtämistä vuoteen 2035 saakka. Kuljetuskustannusten laskemiseksi raskaalle liikenteelle on otettava käyttöön ammattidiesel monen muun Euroopan maan tavoin. Hyvä, että hallitus on viemässä asiaa eteenpäin."

Kokoomus pelaa siis kaksilla korteilla tapansa mukaan. Ensin kokoomusministerit myivät verkon ja valehtelivat, ettei se aiheuta hinnanmuutoksia. Sitten saman puolueen kansanedustajat puhuvat toista ja vaativat sitä sun tätä vain keppihevosenaan hämätäkseen ja sekoittaakseen äänestäjiä. Kokoomus esitti Marttisen suulla myös, että sähkön hintapiikkejä tasoitetaan alentamalla kotitalouksien sähköveroa väliaikaisesti talvikuukausiksi.

MIKÄ OLI VAIN HALPA TEMPPU ja täyttä PROPAGANDAA - ei muuta Sähköveron pudottaminen minimiin kahdeksi kuukaudeksi säästäisi kokoomuksen laskelmien mukaan sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskusta yhteensä lähes 200 euroa, eli ei käytännössä juuri mitään nyt, kun Ukrainan sodan takia sähkön hinta nousee todennäköisesti lähikuukausina uusiin huippuihin.

Kokoomus siis tarjoaa kuluttajille eioota ja nostaa kätensä pystyyn vastuustaan myydä Fortumin kannattava sähköverkko pilkkahinnalla omille intressipiireilleen eli sijoittajille. Kokoomus puolustautuu sähköveron alentamista talvikuukausiksi sillä, että vastaavia mekanismeja käytettiin kylmimpinä kausina esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Mutta ei kerro sen tarkemmin miten kävi, kuka hyötyi ja kuka maksoi laskun naapurimaissamme? Kokoomus haluaa parantaa Marttisen mukaan Suomen sähkömarkkinoiden toimintaa ja jatkaa sähkön siirtohintojen leikkaamista, mutta ei kerro taaskaan sitä, kuka laskun lopulta maksaa ja kuka taas hyötyy?

"Nopeiden toimenpiteiden lisäksi meidän on katsottava hintapiikkien taakse ja vähennettävä Suomen riippuvuutta tuontienergiasta ja fossiilisista polttoaineista. Tarvitsemme lisää kotimaisia fossiilivapaan energian, kuten ydinvoiman, investointeja. Tämä on välttämätöntä, jotta yllättäviltä hinnannousuilta vältytään jatkossa. Suomen on oltava edelläkävijä pienydinvoiman käyttöönotossa."

Hehe! Pukki kaalimaan vartijana. Seuraavaksi myynnissä ovat varmasti sekä VR että Finnair ja perusteetkin samat. Maa ei muka tarvitse omaa lentoyhtiötä eikä rautateitä. Ja hinnat pysyvät muka samoina. Nyt kun strategisten omistusten tärkeys on valjennut kaikille Ukrainan sodan myötä, olisi kysyttävä, voisiko Fortumin kaupan vielä peruuttaa? Vielä tärkeämpi olisi tietää ketkä kaikki ulkomaalaiset yhtiöt omistavat Fortumin entistä sähköverkkoa eli käytännössä koko Suomen? Mutta sehän ei kokoomusta kiinnosta.

Mutta sehän ei kokoomusta, joka aina ja joka käänteessä on aiemmin väittänyt olevansa isänmaallisista isänmaallisin puolue Suomessa, kiinnosta silloin kun kyseessä on raha. Isolla rahalla ei ole isänmaata eikä tunteita. Sen tehtävä on tunkea lonkeronsa kaikkialle ja omistaa sekä tehdä voittoja. Se ei muusta välitä, kuten Frontline-ohjelmasta näimme. Kokoomuksen valheelliset lupaukset ja politiikan markkinointi ilman, että kerrotaan mitä se todellisuudessa on, muistuttaa sekä äärioikeiston suosimaa yhdysvaltalaista uutiskana Foxia, jossa kissakin vääntyy tarvittaessa, vaikka miksi, että myös Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n peiteorganisaation, InfoRos-nimisen uutistoimiston toimintaa. Uutistoimiston kautta valetietoa ja propagandaa levitetään tavallisten uutisten lomassa verkkosivustoille ympäri Venäjää. SÄHKÖVERKKOMYYNTIHÄSSÄKÄSTÄ näyttää tulleen kokoomukselle ikävällä tavalla kuin satu Keisarista ilman vaatteita.

Mutta Suomi ei ole mennytkään konkurssiin elvytyksen takia, velka ei ole ollutkaan pahasta, kaksi asiaa, jotka kuuluvat muidenkin maiden oikeistopuolueiden retoriikassa eniten toistettuihin mantroihin. Se miksi kokoomus haluaa vetää tiukkaa talouslinjaa, on selvä, velkarahalla ylläpidetään julkisia palveluita vähävaraisille, ja tasataan näin rikkaiden ja köyhien välistä kuilua, ettei se kasva vaarallisen uhkaavaksi, kuten Yhdysvalloissa, ja häiritse yhteiskuntarauhaa. Petteri Orpon haukkuma "Vasemmistohallitus" ja sen keskustalainen valtiovarainministeri vaikuttavat olevan oikealla tiellä, ja ensimmäinen hallitus pitkään aikaan, joka ei suosi rikkaita, ja on siksi alkanut saada kannatusta yli perinteisten puoluerajojen. Se masentaa kokoomusta, jonka koulukiusaajapojat ovat suuttuneet, ihan kuin heiltä olisi viety huulilta hyvänmakuinen tikkari ja kokoomuksen harjoittama koulukiusaajamainen talousnihilismi paljastettu.