SFP er inget nordiskt liberalt parti

16.06.2024

Text av Harald Olausen

"Som medlem i SFP stöder du ett tvåspråkigt och frisinnat Finland som är öppet och tolerant och där individens frihet, men också ansvar, är i centrum. Som medlem får du medlemstidningen Medborgarbladet i posten hem, nyhetsbrev och inbjudningar till partiets evenemang. Det finns även en möjlighet att delta i våra utbildningar, påverka vår politik och kandidera i val. Du väljer själv hur aktivt du deltar i verksamheten. Vi uppskattar din insats oberoende om du är stödande medlem eller aktivist."

https://sfp.fi/bli-medlem/

Jag kan inte gratulera den nyvalde ordföranden i sfp, adelsmannen Anders A, etc..., för sfp förtjänar inte gratulationer på grund av sin dåliga politik. Efter det senaste riksdagsvalet var det bara riksdagsledamoten Eva Biuadet som var emot att gå med i regeringen med sannfinländare. Saken har chockat, och chockerar fortfarande, ett brett spektrum av finländare.

Redan från start berättar den nya ordföranden en stor lögn; enligt honom er partiet Finlands enda centerliberala parti, vilket det förstås inte är, utan utger sig för att vara det. SFP är egentligen som ett mittparti CENTER-KESKUSTA, för vilket det viktigaste er skärgården, jordbruket och språkpolitiken. I dess botten bor ett mörkt militaristiskt arv och skuggan av den svenskspråkiga överklassen. T.ex: kom ihåg att SFP-politiker var särskilt hårdhjärtade mot de röda efter händelserna 1918.

SFP, liksom SAMLINGSPARTIET-KOKOOMUS, drivs av de välbärgades uppror och ekonomisk nihilism. Det privata ägandet har gått för långt. Girighet och bravader har tagit Finland tillbaka till tid, då de rika och mäktiga inte hade några gränser för att göra vad de ville, när de stal andras egendom och kontrollerade produktion och handel. Att försvara dessa privilegier er det viktigaste för SFP, även om de säger något annat. Det här er bara dum politisk teater för SFP som tror att vi alla er idioter.

SFP er ett parti av trevliga och välklädda politiska skurkar. De politiska konsekvenserna er desamma som i sin bok ADVOKATEN beskriver den amerikanske thrillerförfattaren, John Grishman, som er den brutala och våldsamma världen av girighet och starkare makt, född som baksidan av den amerikanska drömmen, där alla lurar varandra, just som SFP gör.

https://www.bokus.com/bok/9789174296204/advokaten/

"Sebastian Rudd är ingen vanlig advokat. Han är en enstöring som driver firman från baksätet på sin skottsäkra van - komplett utrustad med vapen, läderstolar och en bar. Chauffören agerar även hans livvakt, notarie och caddie. Rudd är en arbetsnarkoman med sömnsvårigheter som en gång i månaden tar en drink med sin exfru för att diskutera vårdnaden om deras sjuårige son. Han tar sig an klienter som andra advokater inte skulle ta i med tång - däribland en ökänd brottsling som sitter i dödscell och en missbrukare som sägs vara medlem i en satanistisk sekt och anklagas för mordet på två små flickor. Sin hårda framtoning till trots är Rudd driven av rättvisa, även om han har sin egen, inte helt moraliska, uppfattning om hur den skipas. När Rudd, som på fritiden agerar manager åt en kampsportare, tar med sonen på en matchkväll brakar helvetet lös. Plötsligt befinner sig Rudd i en farlig katt-och-råtta-lek som fullkomligt bakbinder honom."

I Grishams rättssalsdramer mäter gott och ont varandra, med det goda som alltid förlorar till slut. För priset av den amerikanska drömmen, i förhållande till varje öde, finns det en konstant rättvisa i väpnat rån, där betalarna alltid er de fattiga, minoriteter och de vanliga människorna som inte vet hur man kan lura andra som ett yrke. Liberalismen er bara en dekoration i bilden av SFP, en tom fras. Men SFP har varit en viktig aktör i rikspolitiken. SFP har fått som de ville. Nu er priset vanliga och fattiga människors disciplin i form av drastiska nedskärningar i det "hemska" Orpo-Purras högerregering. 

SFP arbetar på uppdrag av de rika och företag, precis som för hundra år sedan. Partiet presenterar ett annat vad som er. Detta er inte i enlighet med nordiska värderingar. Efter att ha bott och studerat i de nordiska länderna (Norge, Danmark och Sverige) har jag alltid varit förvånad över Svenska Folkpartiets falska påstående om sig själv, som ett parti med nordiska liberala värderingar, vilket det inte har varit. Påståendet er löjligt och absurt. Hundra år sedan tillhörde SFP en öppet militaristisk och Mannerheim-stödjande extremhöger, som planerade en väpnad statskupp i vårt land med stöd av rika svenskspråkiga industrimän.

Helsingfors borgmästare, Juhana Vartiainen, som öppnade partimötet som startade i Helsingfors i lördags, upprepade samma påstående och villfarelse i sitt öppningstal, och det var obehagligt att se ur nordisk liberal synvinkel. Det var synd att se en sådan bluff och teater riktad mot allmänheten. SFP har alltid varit, och kommer alltid att vara, ett hårt högerparti som styr landet enbart som språk till priset av att säkra svenskspråkiga områden och tjänster.

Detta gör den ur en konservativ och borgerlig synvinkel. SFP:s politik er alltid i grunden diskriminerande mot de fattiga och vanliga människor- även i svenskspråkiga områden där de styr. Fattiga er särskilt fattiga i svenskspråkiga Finland. Det finns ingen plats för andra partier eller idéer i de områden som styrs av SFP. Efter att ha bott i svenskspråkiga Österbotten (som tur er en kort tid) har jag alltid undrat varifrån påståendet om svensktalande som liberaler och fördomsfria kommer ifrån.

Bor du själv i Närpiö, så märker du det samma obehagliga sak. SFP er ett högerorienterat och riktigt överklassparti och det kommer inte att förändras. Politik har också Nemesis lag, (hämndguden). Den som tänker för mycket på sig själv, och spelar fel får alltid sitt omdöme. Ondskan får alltid sin belöning. När SFP straffar finsktalande och inte bryr sig om dem och konsekvenserna av dess dåliga politik för andra grupper, orsakar det avsky mot partiet och svensktalande. Det är det höga priset den kommer att betala, för allt detta i framtiden. Svenska språkets minoritetsstatus kan vara hotad.

Finländarna har redan fått nog av SFP, som förstör demokratins värden och dess "berömda liberalitet" genom att alltid sälja sina värden till högstbjudande. Politik ska inte vara en handelsvara. Det er vad det er för SFP, tyvärr. Er detta i linje med liberala värderingar att agera mot deras "principer"? Enligt detta er SFP:s enda princip att fuska och tjäna pengar. VARNING till SFP och den nya ordföranden AA! Nu när ni etablerat dig som ett stödparti för extremhögern och spelet blir allt "hårdare mot de verkliga nordiska liberala värderingarna", så kommer ni inte att passa in i nästa liberala regering - och det er sant!