Sukupuolten teatterissa ei ollut paikkaa heille – Hutsula leikkii puhtaamman homokokemuksen puolesta!
Teksti:
Harald Olausen
"Jullit on meidän elämän tarkoitus, jullit on sonneja, humalaisia sonneja, rahvaanomaisia äijiä, karjuja, korstoja, joita joskus kulkee puiston poikki, makaa kännissä ojassa tai aseman penkillä tai jossain missä vähiten osaisi odottaa. Meidän humalaisia Orfeuksia. Katsos ei siskot toisten siskojen kanssa lesboile! Me tarvitaan heterolihaa!"
Näin kirjoitti nuori pyöreäkasvoinen ja Puolan syvän umpimielisen katolilaisen maalaisisännän nuoremmalta versiolta näyttävä puolalaistoimittaja, gaymaailman ikioma sotamies Svejk, Michel Witkowski esikoisromaanissaan Hutsula (LIKE 2007), joka teki hänestä maailmanlaajuisen tähden yhdessä yössä. Kirja on räävittömän hauska ja todentuntuinen kuvaus siitä meidän kaikkien homojen tietämästä tosiasiasta, ettei kukaan naismainen vetelyshinttari ole kiinnostunut toisen samanlaisen seurasta, vaan näistä oman elämänsä sankareista, komeista ja miesmäisistä hälläväliähetskumiehistä, jotka panevat hetkessä ranttaliksi, ja haisemaan pikkuporvarillisessa ympäristössään kaiken sikamaisuuksillaan ja juopotteluillaan. Näistä sikamakeista ja komeista, ammattikoulujen autonasentajalinjoilta kasvaneista lökäpöksypojista alkoholilla kulkeviksi panokoneiksi muuttuneista oikeista renttuheteroista. Housuihinsa kusevista kännisistä sänkinaamaisista perseenraapijoista. Hielle haisevista työläisistä. Lähiöiden paikalleen jämähtäneistä komeista lihaskimpuista, ja lähipubeissa aivonsa peloille juoneista tylsimyksistä, vaikka mahaa ja ikää on jo plakkarissa, mutta kun ne on juuri niitä oikeita miehiä, ja kun ne panee, ne panee naama irvessä ihan ku akkojaan oikein kunnolla ähisten.
Ja mikä parasta: eikä ne pussaile, puhu niitä näitä lämpimäkseen, kun ne ei yleensä ylipäätään puhu ja pukahda mitään. Ähkivät vaan nopeasti. Heittävät lastinsa minne sattuu. Napittavat pikaisesti juoponnapeille sepaluksensa, ja häviävät sen sileän tien hiippuen, ties minne tästäkään aktista sen enempää mitään sen kummempia muistaen tai välittäen, jos nyt ylipäätään sattuu jotain aamulla muistamaan. Mitä ihanaa äijätouhua. Makkaranpurijat, Akanhakkaajat. Urheiluhullut. Rasittavat lähijuopot. Monen meren seikkailijat. Moniluuserit. Ja kun suljin kirjan, päätin tehdä oman eräänlaisen omalaatuisen ja yhtä erilaisen matkani myyttisen homouden sisälle, kuin sen olin itse kokenut, kuvitellut, haaveillut ja unia nähden, kertomalla varjoon jääneitä vaiettuja tarinoita, hiljaisia kuiskauksia, homomenneisyyden oikeita, mutta hävitettyjä muistoja, ja nykypäivän historiaa ilman hyssytteleviä ja poliittisesti korrekteja manipuloitsijoita, jotta siitä syntyisi taatusti innostava ja mieltä kohottava lukukokemus tavanomaisuuksiin kyllästyneille Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n keittiömestarin keittokirjansa esipuheessa vuonna 1767 kirjoittamien sanojen tavoin:
"Vaikka ensin tuntisi, että vastaavanlaisia kirjoja on jo yllin kyllin, tulette huomaamaan tämän kirjan ehdottoman edun: saatte nyt kaiken tarvitsemanne tiedon. Ette tarvitse muita kirjoja enää lainkaan."
Juuri tätä Witkowski kuva mestarillisesti mainiossa ja nauruhermoja kutkuttavassa gaymaailman uudessa raamatussa, Hutsulassa, jolle pitäisi antaa gaymaailman oma kirjallisuusnobel, ja koska sitä ei ole vielä olemassa, se pitäisi nyt jonkun sellaisen rikkaan amerikkalaisen homon perustaa, jota Saul Bellow kuvaa, myös homomaailman kirjallisuusnobelin arvoisessa Ravelstain romaanissaan. Witkowski ei ollut mikään ulkopuolinen tutkiva heterojournalisti, jolle asia olisi ollut huvittavan viehättävää ulkopuolisuuden todentamista, ja sen sisällä piilevän näkyvän, mutta silti heteroilta piilossa olevan marginaali-ilmiön esiin nostamista yleisen ihmettelyn aiheeksi sosiaalipornonäkökulmaa unohtamatta, siis kova skuuppijuttu skandaalinnälkäisille huipputoimittajille, ja ihan jees sellaisenaan nieltäväksi, vaan kunnianhimoinen, itse homona asian sisällä ilmiötä huvittuneesti tarkkaileva ystävä ja lämmin veli, ja vähän itsekin julleja jahtaava ämmämäinen ruikuttaja, joka kuvaa vanhojen transuhomojen ja julleja ammatikseen metsästäneiden siskosten ja luuserilumppujen kokemusten ja kertomusten perusteella ratkiriemukkaasti munan metsästämistä puolalaisessa homomaailman eräässä sivumutkassa, sen alimmista kadotuksen kulussa, puolalaisessa gaymaailman dantelaisessa kiirastulessa, ja himojen helvetissä, missä ei koskaan saada, mutta jossa se on koko ajan mielessä, edessä ja kuvissa kummittelemassa, ja muistuttamassa kiusallisesti miksi kullia ja persettä ei saada Vastauskin on ilmeinen, kun vilkaisee heitä: siksi koska ei kuuluta kauniisiin ja aina saaviin, ja gaymaailmassa ylierotisoituihin nuoriin ja kauniisiin poikiin. Homomaailman a-luokkaan, tai ylipäätään sellaisiksi miehiksi, joilla yleensäkään uskotaan standarditarinoissa olevan mitään tekemistä homoerotiikan kanssa. Jo kirjan etukansi paljastaa mistä on kyse: vanhan Puolan hämärässä iltasoitossa mustina muistoina kulkeva lihava paidaton ukkeli seisoo kadulla ja katselee mietteliään näköisenä, minne? Siitä juuri kirja kertoo ja miksi. Menneisyyteen kurkottavista kummituksista ja miten aika kuultaa näiden mörköjen muistot ja silittää otsarypyt heidän hurjissa sperman - ja paskanhajuisissa kännijutuissaan, missä jonossa dantelaisen kadotuksen alimmalla seitsemännellä askelmalla yhdessä muiden valehtelevien luuserilierojen kanssa käristyvät heterojulleja jahtaavat, ikääntyneet, rumat ja lihavat transuhomohirviöt, joiden vanha halpa kasvopuuteri karisee kännin ja kertomuksen edetessä ryppyisiltä menneen maailman sirkuspelleiltä näyttäviltä irstailijanaamoilta, maailmasta jos mikä, jos mahdollista, oli vielä kummallisempi ja eriskummallisia otuksia täynnä kuin Fellinin ja Pasolinin erikoisista otuksista koostuneet elokuvat, vaikka samasta asiasta ja samoista ihmisistä eri naamioiden takaa tässä munanlutkuttamispuuhassa oli oikeasti kysymys.
Nyt sen tekivät vain huvittavat unohtuneista panoista ja suihinotoista haaveilevat ruostuneet transuritarit, mutta kunnolla munaa tykittäen tyylillä, asenteella, ja ihka oikealla gay-ylpeydellä: tämä on minun maailmani ja sillä sipuli! Hutsula on parhainta ja vitsikkäintä homojen alakulttuurin kuvausta mitä miesmuistiin on julkaistu sitten Ralf Königin irvailevien homosarjakuvien. Se on parhaimmillaan unhoon jo jääneen Puolan homojen erään alakulttuurin epätodellisuuksien ristivalotusta aikana, jolloin ajattelu omilla aivoilla oli rikos ja Andrei Wajdan elokuvat olivat ainoa vastarintamuoto olemassa olleelle yhden ajatuksen vaatimukselle. Hutsula on näkymättömän tekemistä näkyvästi tuomalla unohduksen ja tietämättömyyksien syrjästä tietoisuuteen ja suuren yleisön auki rävähtäneiden silmien eteen ihmeteltäväksi ja kummasteltavaksi parrasvaloihin, kenenkään koskaan aiemmin tietämä vahva sivujuonne puolalaishomojen maailmasta, jossa piili myös yksi tärkeä huomionarvoinen sivujuonne: se että homojen ääni ei ole tässäkään tarinassa se meillä länsimaissa totuttu pikkupoikahimojaan laillistamaan pyrkivien homofundamentalistien homoräkälöissä irstaasti viipyilevä viipyvä katse nuorukaisten etuvarustuksessa, vaan todellisten yhteiskunnallisten mieliharmien, vastaansanomattoman rumasti vanhentuneiden, ikuisten vastaan hangoittelijoiden, ja eri polkuja tallaavien vanhojen kauhukakaroiden, ja ikävästi ikääntyneiden elähtäneiden katupoikien, irstaiden ja lihavien tätimäisten köyhien miesten "divinehahmojen comedia dell artemainen katuteatteri", jossa häränpyllyä heittävät niin homomaailman imagovaltaa hyppysissään pyörittelevien neitimäisesti kikattelevien tipusten niiaamissievistellyt vaaleanpunaiset marsipaanihomokliseet, kuin härskisti omaan perseeseensä päin vetävien, fiksua homotietäjää leikkivien latteat, ja maailmalta Stonewallin jälkeisestä homotehtaasta tehtaillut poliittisesti iskevät ja korrektit pinnalliset homototuudetkin, kusiputkien ja paskapömpelien tunkkaisessa ja pistävässä pierunhajuisessa hörönauruhengessä, ja näin Hutsulasta syntyy:
"Katujen ja puistojen kielellä kerrottu rivo tarina kommunismin viime ajoista."
Jos historiallista Bocaccion 1500-luvulla synnyttämää
Decameronea pidetään ensimmäisenä tarinaa iskevänä suorasanaisena romaanina,
voisi Hutsula olla ensimmäinen julkea homotarina, jossa on jotain muutakin
järkeä, kuin yritys rivien välistä näyttää muultakin kuin oikeaoppiselta
läähätysoppaalta. Hutsula on tämän kaikista maailman Prideistä sivussa
pysyttelevä yllätyksellisten sivujuonteisten "täytyy kerran elämässään lukea" varjohomokujien musta kirja, joka alkaa siitä, kun Michael on hetken
hapuiltuaan löytänyt Patrician ja Lucrecian luokse likaiseen rappukäytävään.
Hän soittaa viidennessä kerroksessa miesten ovikelloa. Kuullessaan sisältä
oohittelua ja aahittelua, hän tuntee kosteassa persvaossaan tulleensa oikeaan
paikkaan. Miehet ovat jo vanhemmanpuoleisia, joiden elämässä kaikki on
päättynyt jo kauan sitten. He
ovat eläviä muumioita ja irvikuvia itsekkäistä himoistaan ja haluistaan, joiden
tyydyttämiseen he uhrasivat koko elämänsä ja itsensä niin täydellisesti että
hukkasivat itsessään asuneen miehen ja muuttuivat lässyttäviksi
homo-ompeluseuralaisiksi, vanhoiksi homomummoiksi, jotka papiljotit päässä
tiiraavat pitsiverhojen läpi pihalla kännispäissään seinille ruikkivan
luuseritalonmiehen paksua mulkkua, ja unelmoivat siitä sitten virkkaamisen
lomassa lopun iltaa härskejä höpöttäen, hirveäksi yltyvissä lihanhimoissaan,
mikä jatkaa heissä myllertämistä, vaikka se maallinen olomuoto mikä heillä on
tällä viimeisellä matkalla rajun elämän jäljiltä kannettavanaan, ei lupaa kovin
hyvää onnistumisprosenttia siihen touhuun. Isoja kaljuja, pyylevyyttä, tuuheita
breznevkulmakarvoja, ja mustia kynsisienen syömiä kynsiä, ja niistä sikiäviä
kusenhajuisia kullin ja perseen ylistäviä humalaisten kalajuttuja.
Ja lisää vahvasti liioiteltuja aika kultaa-tarinoita, kyttäyskeikkoja kulmilla, ja puistoissa, vaarallisista vessoista nyt puhumattakaan. Isottelua. Täyttymättömien toiveiden takia hurjasti liioiteltuja isomulkkutarinoita, joita nämä ikääntyneet tädinkuvatukset kertovat toisilleen huvittaakseen toisensa hengiltä, ennen kuin heidän köyhyyden kalvaman yksitoikkoisen elämänsä katkaisee kovasta viinankäytöstä, pillereistä, tupakasta ja heikkotasoisesta ravinnosta loppuun kidutettu entinen nautinnon pyhä alttari muistoista, joita ei nyt herra paratkoon voi kertoa kenellekään muulle, kuin toiselle samanlaiselle varjoisista sivupoluista nauttivalle hieman epäilyttävälle sekopäähomolle, ja vielä sellaiselle, joka ei ole sokerista ja kreppipaperista tehty tavallinen homomaailmassa kotkottava, ja kaikkea ympärillään kauhisteleva kaakattajaparturi-kampaaja, vaan mieluummin se niittivöinen punkkaripersettään venäläissotilaille vodkapaukuista aikoinaan myynyt nuuskivan utelias runkkaritoimittaja, millainen Michalkin on joskus itse ollut. Siinä koko kirjan outo karhea viehätys piileekin.
Michal ei höpötä ja lörpöttele kuvaamiensa kohteiden kustannuksella, vaan antaa kusen- ja paskanhajuisten hinttaritarinoiden lemahtaa kujilta suoraan sievisteleviin neniimme, juuri niin kuin nämä homohirviöt kertoivat. Tädit olivat kuulemma tutustuneet toisiinsa erään homopuiston haisevassa kusiputkassa, kun Patricia oli lojunut siellä kännissä, pää kusilammikossa, ja ajatellut ettei enää tästä nouse. Väliin Patricia kuvitteli olevansa hieno barokkidaami, jolla oli leveä krinoliini ja korkeaksi kammattu peruukki matkalla tapamaan rakastajaansa. Ja kaikki muuttui kommunismin romahtaessa. Patricia jäi sairaseläkkeelle muistojensa keskelle, mutta kotiinsa hän ei uutta Puolaa päästänyt. He ovat kuin kaksi sulkansa aikoja sitten menettänyttä ajan kynimää keittovalmista kanaa kotkottamassa toisilleen siitä, kuinka he vielä hetki sitten kävivät iskemässä miehiä puistossa, Oopperatalon kulmilla, ja rautatieasemalla. Vaikka he ovat iskemisen ammattilaisia, Michal epäilee heidän juttujaan, niin yliampuvia ja irstaita ne ovat. Vaikka Michal sanookin, että he pystyvät yhteen, jos toiseen vielä nytkin, eläkeläisinä, mahoineen kaikkineen. Patricia on suuri diiva, kun hän keikistelee Michalille ja kutsuu itseään puliakaksi:
"Voi
Jessus sentään, lopeta! Ne ajat ovat menneet. Perse on kuivettunut. Kaikki on
menneen talven lumia. Härreguud, anna minun olla, senkin noita-akka. Hyvin
sanoi vanha Villon: älä ota muita kuin poikia. Ja me tytöt otimme!"
Heille kusiputka on maailman suttuinen keskipiste. Patrician mielestä heitä ei uhkaa mikään, ja he elävät pohjamudan päällimmäisessä kerroksessa kuin paratiisissa ikään, vaikka Michal huomaa köyhyyden pistävän silmiin kaikkialla, minne hän kääntää päänsä heidän nuhruisessa vanhassa asunnossaan: sisällä kuivaa narulla pyykkiä, ja kun Patrician ristii jalkansa, sukan ja prässihousujen ruskean lahkeen välistä pilkottaa suonikohjujen tatuoima kalpea ihokaistale. Sitten Patricia ja Lucrecia kertovat kytispaikkana aikoinaan toimineesta homopuistosta, jossa perimmäinen tarkoitus oli iskeä ja suihinotto. He kertovat kuinka näitä puistoja oli ollut olemassa jo niin kauan kuin he muistavat, ja munaa lutkutettu siellä jo ennen sotiakin. Ja miten siellä oli tapettu siskoja, ja miten julleja oli isketty. Ja kun Michal kysyy ketä jullit ovat, Patricia sanoo, että ne ovat heikäläisten elämän tarkoitus:
"Jullit ovat sonneja. Humalaisia sonneja. Rahvaanomaisia äijiä. Jätkiä. Karjuja. Korstoja, joita joskus kulkee puiston poikki, makaa kännissä ojassa tai aseman penkillä tai jossain missä vähiten osaisi odottaa. Meidän humalaisia orfeuksia! Katsos ei siskot toisten siskojen kanssa lesboile. Me tarvitaan heterolihaa! Jullikin voi olla hintti, kunhan vaan on kirveellä veistetty ja kouluja käymätön, sillä kaveri, jolla on yo-todistus ei ole enää oikea mies vaan mikä lie älykkö. Jullilla ei ilmekään värähdä, vaan naamavärkki on kuin reisilihas, kuin joku kova kotelo, johon on vedetty iho päälle, mitään ei näy, ei ainuttakaan tunnetta. Sellaisia ei gaybaareista löydy etsimälläkään. Tiedetään kymmeniä tapauksia, että Julli on ihan vapaaehtoisesti mennyt siskon kanssa sänkyyn, ja touhunnut kuin homo konsanaan, mutta saanut sitten yhtäkkiä raivarin ja alkanut varastaa ja tappanutkin, ja muuttanut sitten tavarat rahaksi. Joskus julli tulee ovelle asti, mutta sitten äkkiä kääntynytkin kannoillaan. Sitä huutaa perään ja kysyy, että mikäs nyt tuli, ja yhtäkkiä kaveri vaan kääntyy ja vetää lättyyn. Ihan kuin ois vihainen itselleen. Mutta ei siskot sellaista pelkää. Siis oikeat siskot niin kuin me. Tosita ovat ne gaybaarien tekosiskot. Jokainen oikea sisko unelmoi siitä, että onnistuisi iskemään sellaisen humalaisen orfeuksen, joka ei koko helahoidon aikana edes huomaa, ettei muhinoikaan naisen kanssa. Että humala saisi sen luulemaan että nainenhan se siinä."
Patrician tarinoissa on henkeä ja laatua, kun hän muistelee kuolleen kreivittären haamun ilmestymistä hänelle eräänä karmeana yönä homopuistossa:" Siellä se lumppu kummitteli! Heikko kajo loisti silmistä, naamasta ja suusta, ihan kuin olisi kynttilä palanut sisällä. Päällään sillä oli se basaarista ostettu vihertävä takki, mutta se oli jotenkin kurainen, sellaisen kuivan mullan peitossa, ihan kuin se olisi kieriskellyt haudassaan, sateessa ja mudassa. Tein ristinmerkin, mutta Kreivitär sanoi:
"Jullia tänne seurasin, pyhän hepin perässä tulin, kaatuneiden puiden yli kapusin, vielä kuoltuanikin! Nyt vietetään vainajainjuhlaa, anna vielä vähän spermaa, anna niin annan sinulle opetuksen: joka ei kerran ole kokenut." Silloin välähti salama, jossain kaukana ja se sanoi minulle yhtäkkiä:" Macbeth! Cawdor-thani!. Minä sille:" Hus, hus! Häivy katoa senkin saastainen kummitus!" Mutta se vaan jatkoi, että ei halua ruokaa eikä juomaa, vaan pisaran jullin spermaa. Ei muuta, vain spermaa. Niin, ja sitten teki vielä pilkkaa Raamatustakin, ja julisti kuin joku tilaan joutunut Pythia tai siis tarkoitan Kassandra, että:
"Siskot, te seisotte jullin sepaluksen edessä eikä teille avata."
Michal jatkaa kertomustaan tätien sanoin kuvaten seikkaperäisesti nyt jo kadonnutta homokansan kansanperinnettä vessoista, kusiputkista, peltipömpelistä, Jennyn teehuoneesta (kuten sen nimi oli Helsingissä Olympiastadionilla suoraan Messuhallin poliisiputkia vastapäätä aina 90-luvulle saakka, jolloin se purettiin ja poistettiin käytöstä), joka oli siskojen puheiden mukaan merkinnyt viidenkymmenen vuoden ajan hinteille suurin piirtein samaa, mitä kauppakeskukset nykyään merkitsevät keskiluokalle, ja enemmänkin. Ne olivat kokonainen elämäntapa. Syy kömpiä vuoteesta ilta illan jälkeen sydän pamppaillen kohtamaan sen elämänsä kohokohta aina yhä uudelleen iloisin ja luottavaisin mielin. Yksinäisten runkkareiden kohtauspaikkoja. Ainoita kutemispaikkoja. Syttyvien ja sammuvien hetkellisten intohimojen temppeleitä. Kyltymättömän nimettömän seksin tyydytystyyssijöitä. Sanalla sanoen siihen aikaisen hinttimaailman ainoita vapaita keitaita, missä pääsi suoraan asiaan toisten samanlaisten kanssa, ja koko homma oli ohi muutamassa minuutissa, ihan kuin sen tuleekin olla, jos se on alkuperäistä, tervettä, jännittävää, raikasta eikä ummehtunutta poikaystäväasemajakäytösseksiä, kunnian, perheen, perinteen ja kulissien ylläpitämiseksi, vain siksi, ettei kuolisi yksin ja hylättynä tällaisten hinttipömpelien kusilammikkoihin hukkumalla. Michal jatkaa kertomustaan, että joku poltti pömpelin aina tahallaan säännöllisin väliajoin, ja mietti, olisiko kyseessä ollut eräänlainen puhdistautumisrituaali:
"Eräänlaista desinfioimista tulen avulla? Vai vetikö pömpelin katolla ollut peltinen kukko tosiaan salamoita puoleensa? Vähän aikaa sitten poltettu pömpeli ympäröitiin tukevalla lauta-aidalla ja haalarimiehet alkoivat kärrätä pois rakennuksen jäänteitä. Auringon valaisema aita rinnastuu kummallisella tavalla ajan tummentamien tiilten värin kanssa. Aina joskus rautatieaseman peltipömpeliin ilmestyi julli. Loistavana kuin Naantalin aurinko. Oikein pyhäkunnossa, suorastaan kultaraameissa! Eipä aikaakaan, kun joku sisko jo luikahti perään, mutta mies napittikin sepaluksensa auki, otti esiin virkamerkkinsä ja sanoi:" Miliisi! Henkilötodistus kiitos!" Kommunistisiskot tai " systeemisiskot ", jotka kuluivat puolueeseen tai olivat muuten hoitaneet asiansa hyvin, pääsivät nopeasti pälkähästä, mutta muut joutuivat kiven sisään pitkiksi ajoiksi. En tunne niiltä ajoilta ainuttakaan kapinallista siskoa tai "systeemi vittuun" - siskoa. En yhtään Taistelevaa Siskoa. Olisikin mielenkiintoista tietää, mistä sellaiset olisivat löytäneet paikan siinä miesten pelissä, jossa naiset vain viipaloivat telakalla leipää tai "auttoivat".
Sukupuolten teatterissa ei ollut paikkaa heille. Naisellinen alistuminen, joka oli niin tyypillistä siskoille ja entisaikojen (vapautumisen aikaa edeltäville) naisille, ei jättänyt tilaa kapinoinnille. Siskot halusivat antaa persettä systeemille, olla passiivisia ja kuuliaisia...Tai sitten elellä haavemaailmassa ja vähät välittää todellisuudesta. Enkä voi moittia heitä siitä." Voisiko sen paremmin tiivistää. Homomiehen olemassaolon kipupisteen, ja eiolemisen homotihentymän, meitä ahdistavassa heterotodellisuudessa, jota ei voi muuttaa, ja johon ei voi, kun pakolla sopeutua ja alistua, jos haluaa säilyttää nahkansa, ja jossa voi vahingossa ehkä löytää oman pienen sattumansa saada nautintoa vielä hetki ennen kuin koko ajan sinua takaa-ajava, tappavan iso aikajuna ajaa ylitsesi, ja olet vain mennyt kummitus Kreivittären tapaan menneiden muistojen hautausmaalla. Juuri tästä on kysymys Hutsulassa. Suurten ironisten homo-oivallusten rienaraamatussa, mikä antaa hyljeksityille b-homoille puheenvuoron, ja samalla anteeksi meille muille ettemme ole sittenkään nöyrästi oivaltaneet paskankaan vertaa tästä lahjasta, joka meille on annettu käsiimme, ja jota käytämme väärin kulkemalla elämämme tilaisuuksien, ja todellisen homoystävyyden ohi nokka pystyssä, ja vain sen mitättömän pikkuasian takia, ettei pojalla tällä kertaa ollut oikean merkkistä hajusteta, tukan väri oli väärä, nenä liian kippurainen tai silmät liian suuret. Hyi helvetti! Katsokaa itseänne peilistä viidenkymmenen vuoden jälkeen! Näettekö siellä silloin yhtään ystävää? Entä miltä hymysi luulet silloin näyttävän?
Ja lisää: Hutsulan tarinat sen kuin vain paranevat. Eikä vielä olla kahlattu läpi vasta kuin kahta ensimmäistä lukua. Lisää uskomattomalta tuntuvia irstaita sekopäähomoja eri koloista ryömii esiin kertomaan omaa tarinaansa jullien epätoivoisesta metsästyksestä kommunisti-Puolan syvän synkkyyden ja harmauden ajoilta, jolloin maailma jakoivat ja hallitsivat kaksi keskenään kilpailevaa systeemivalhetta, joiden puolella oli joko oltava, tai sitten taisteltava niitä vastaan, ja juuri sitä siskokset karttelivat kuin ruttoa säästyäkseen rangaistuksilta, ja saadakseen oman pienen nautinnon mentävän rakonsa eksyneiden heterojullien kampaillessa sammumisen, ja lisää juopumisen rajoilla siskosten omilla kyttäyspaikoilla, ihan keskustan parhaiden menopaikkojen tuntumassa, parhaissa kyttäysasemissa aina valmiina pieniin suihinottoihin, panoihin, ja muuhun irstaaseen menoon puistoissa ja pömpeleissä. Kun Michal on käynyt läpi koko irstaan iljettävyyksien ja kurjien kammottavuuksien kirjon Patrician, Lucretian, Kreivittären, Jessican, Koran, Pappilan Jaskan, Giselan, Tomaatti-Leidin, Goldzian eli kauniin Helenan, hinttarien abbedissa Jolan, Lumikin, Legnican siskosten, Dimkan, Kalickan, emähintti Zdislawin aidsisen kauniin mutta näppyläisen ja hilseilevän naaman katkeran ivanhäivähdyksen, Oleniscan vankilakeikan, Hullun akka Maciejowan, Sauna-Lucian, Käärme -Zdizichan, Hutsulan eläkeläistanttojen, Kuuron Mamman majatalon, Krystynan - Jandan, Zdizisiu-muiskiksen, Wiesio-muiskiksen, Yliopiston kirjaston Pyhä Rolkan, Paulan tekstarin, meikatun ruotsalaisen, Kissanaisen, Katujen kirjan, Dyyninvartijoiden, Haluttoman vaaleatukkaisen, Oliwian, virhe numero kahdeksantoista, mustalaisakan, näyttelijättären vaatteiden, ufon, ristihuulen, Kino Studion, karhunpennuilta kyrvän aina ennen touhuihin käymistä pullovedellä pesevän apteekkariakan Bydgoszczenistä, Diankan, poznanilaisten, Pappi 69:n, intiimifrisyyrin, neitsyen, Kalickan, Fredkan, Puolan suuren siskoatlaksen, kuinka Paula huijasi pseudoälykköä-jutun, Pyhän-Reliikki-Marian, Sedän, valejullin, Gizelan, saksalaisten eläkeläistanttojen, saisinko Jacutanian, Olesnican, Brokadiinan, Olesnican vessavahdin, Lorca-ekspertin, Kenguruemon, Tohtori Menegelen, salaperäisen vaalean mustassa sombrerossa, sen kivan, Jessican, Kokardin, Leipurin Roman ja Annan kautta kirjan tärkeimpään oivallukseen homojuttujen perimmäisestä nykyongelmasta, kun Patrician ja Lucrecian pöydälle ilmestyy pullo omatekoista likööriä, joka maistuu yrteiltä ja on sumeaa, vahvaa ja ehkä vähän turhan mintunmakuista, jonka siivittämänä molemmat siskot innostuvat pohtimaan, miksi mikään ei enää ole niin kuin ennen:
"Ei ole sotilaita, eikä puistoa, ja hintit pitävät
hauskaa viimeistä huutoa olevissa hienoissa baareissa, joissa on muodikasta
näyttäytyä - joka paikka täynnä toimittajia ja muita silmäätekeviä. Eikä enää
ole hinttejä, kaikki ovat gay. Solarium, tekno ja muut hömpänlajit. Kaikki vaan
pitävät hauskaa. Mutta ennen. Ennen seistiin kadun varressa tai kusiputkan räystään
alla, ja oli heti selvää, että nyt oltiin tekemisissä jonkin likaisen
kanssa."
Michal kertoi mitä tapahtui, kun siskojen kantapaikkaan astui sisään uusi asiakas. Miten siskokset odottivat sitä ihmeellistä onnenpotkua, joka sattui ehkä kerran vuodessa tai sitäkin harvemmin, että raskaiden plyysiverhojen välistä sisään astuisi sotilas, palomies tai joku nuori poika. Kun joku heistä sitten uskaltautui astumaan kyyläävien siskojen seuraan, hänen kätensä tärisivät jännityksestä, kun hän katsoi noita omituisen näköisiä, naisia etäisesti muistuttavia, kiimasta puolihulluina hänen peräänsä kuolaavia siskosten ammattimunanlutkuttajalaumaa:
"Eräskin sellainen poika istui jakkaralle, kiemurteli, asetteli takkinsa istuimelle ja istui sen päälle, mutta muisti siinä samassa, että tarkkaan salassa pidetyt tupakat olivatkin takin taskussa! Että ne pitäisi jotenkin saada ongittua esille, ottaa yksi ja sytyttää se vapisevin käsin ja näyttää, että sitä ollaan jo kuusitoista tai kahdeksantoistavuotiaita! Ja ennen kaikkea: olla putoamatta jakkaralta, olla säikähtämättä selän takana yhtäkkiä korahtavaa espressokonetta, olla pelästymättä omaa peilikuvaansa, jossa luki: SINRO. Virvoitusjuomia, kakkuja tilauksesta, kahvia, konjakkia ", olla putoamatta lattialla, kun joku iskee silmää, hieraisee etumustaan ja vilkuilee vessaan päin:
"Sillä kaikki iskivät koko ajan silmää toisilleen ja osoittelivat poikaa. Tuo poika olin minä."
Juuri näin jatkuu Hutsulan sisäinen leikki puhtaamman homokokemuksen puolesta!