Politiikan Pinokkio ja valehteluautomaatti Jan Vapaavuori

29.03.2022
Vapaavuori oli valmistautunut pormestariuden jälkeen "ottamaan" vastaan presidenttiyden. Toisin kävi. Vaalikirja kirjoitettiin - sen ainoa hyvä puoli on sen ohuus - ja hyväntekeväisyyssäätiö perustettiin turhaan. Ei tullut SUOMEN NIXONISTA pressaa ja pormestarin hommatkin piti jättää painostuksen alla. Mutta valehtelu sen kun jatkuu...
Vapaavuori oli valmistautunut pormestariuden jälkeen "ottamaan" vastaan presidenttiyden. Toisin kävi. Vaalikirja kirjoitettiin - sen ainoa hyvä puoli on sen ohuus - ja hyväntekeväisyyssäätiö perustettiin turhaan. Ei tullut SUOMEN NIXONISTA pressaa ja pormestarin hommatkin piti jättää painostuksen alla. Mutta valehtelu sen kun jatkuu...

Teksti Harald Olausen

Viime päivinä olemme saaneet seurata Ylen Areenasta ovelaa peittely-yritystä pelastaa naisten häirinnästä ikävästi kiinnijääneen Mika Lehtisen kolhiintunut maine. Asialla on ollut Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Olympiakomitea on toistuvasti viestittänyt, myös puheenjohtajan suulla, että epäasiallisen käyttäytymisen kohteena olleiden henkilöiden pyynnöstä prosessista tai seuraamuksesta ei kerrota julkisuuteen. Yle Urheilun tietojen mukaan tällaista salassapitosopimusta ei ole olemassa, eikä uhreilla ole ollut tällaista toivetta.

Tapa on taattua ja ikävää Vapaavuorta, josta olemme saaneet jo maistiaisia mm. Vapaavuoren suoltaessa täyttä puppua Fortumin sähköverkon myymisen yhteydessä toimiessaan vastuuministerinä, ja viimeksi nolosti päättyneessä pormestaripestissään, kun alaiset valittivat hänen tavastaan jyrätä ja kiusata eri mieltä olevia kollegoitaan. Eikä kiusaaminen ollut mitään pientä. Vapaavuori on tunnetusti erilaisten ihmisten vähättelyn ja halveksunnan lisäksi kiusaamisen ammattilainen. Vapaavuoren tapa pitää julkisia puheita on tästä esimerkki. Häntä on kutsuttu proosallisesti "salavittumaiseksi mieheksi", jolle itse markiisi de Sade olisi kateellinen.

Mutta toisin, kun Vapaavuori, de Sade puhui totta. Molemmat sankarit ovat silti hyviä puhujia ja manipuloitsijoita. Puheella voidaan saada aikaan kolmenlaisia vaikuttamisen syitä: ensiksikin puhujan luonteeseen perustuvia, toiseksi kuulijan mielentilaan perustuvia ja kolmanneksi itse puheeseen perustuvia. Meidän pitäisi herätä markiisi de Saden tavoin torjumaan valheellinen ajattelu ja siitä tehtävät väärät johtopäätökset, kun yritämme tulkita mitä meille yritetään totuutena syöttää.

Miksi Vapaavuorelle järjestettiin näkyvä pesti heti karikkoisen pormestariseikkailunsa jälkeen olympiakomitean puheenjohtajana? Vapaavuori ei tunnu soveltuvan julkisiin virkoihin, koska hän ei todistettavasti joko kykene, tai halua niitä hoitaessaan, pysymään totuudessa. Moni kysyykin, eikö nyt olisi aika jo korkea aika päästä hänestä eroon? Tässä Olympiakomiteasotkussa taas yksi todiste.

Mutta nyt se saattaa olla viimeinen niitti Vapaavuoren julkisuusarkkuun, sillä Vapaavuoren ja maanantaina eronneen huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen puheet ovat ristiriidassa Yle Urheilun saamien tietojen kanssa. Hyvä Ylen urheilu tutkivasta urheilujournalismista! Kaikki hyvä journalismi on tutkivaa. Muu on hutkivaa ja tiedottamista. Liian usein annetaan auktoriteettien puhua läpi päänsä, toimittajan toimiessa vain mikrofonin pidekkeenä ja kusitolppana.

Toimittajien Heikki Ali-Hokan ja Ossi Saarisen ylen Areenaan tekemän jutun mukaan Yle Urheilu on saanut tietoja, joiden mukaan kohteena olleet henkilöt ovat olleet tekemisissä Lehtimäen kanssa puhtaasti työasioissa. Epäasiallista käytöstä on tapahtunut useiden vuosien aikana: Ilta-Sanomat kysyi Jan Vapaavuorelta varoituksen taustoista. Kysymys kuului näin: Voiko seuraamuksesta päätellä, että kyse ei ole ollut esimerkiksi fyysisestä kajoamisesta tai vastaavasta: "Asiasta ja sen yksityiskohdista on tehty tiukat salassapitosopimukset, mutta voin avata tämän verran." Mistään sellaisesta ei ole ollut kyse, Vapaavuori oli valehdellut Ylelle.

Mutta toimittajat eivät antaneet periksi. Vapaavuori jäi taas valehtelusta kiinni. On ollut helppo nähdä hänen kädenjälkensä operaatiossa. Mitä todennäköisemmin hän on Lehtimäen pomona ollut ohjaamassa tätä näyttävää mediasirkusta, jonka tarkoituksena on ollut Vapaavuoren tunnettuun tapaan kieltää, vähätellä ja hävittää itse ongelma, joka on se, että vääryyttä ei yritetä korjata, vaan selitellä paljastuneet seuraukset itselleen parhain päin. Juuri sen takia Vapaavuori tunkee itsensä kokoomusmandaatilla aina eturiviin. Hän on vanhan ajan etupiiripoliitikko, jolla on vanhan kunnon puoluepampun gangsteriotteet.

Se mikä tässä uutisessa on ikävää sekä Olympiakomitean että varsinkin sen puheenjohtajan kannalta, on Vapaavuoren jääminen kiinni selvästä valehtelusta. Medioista välittyvien tietojen perusteella ja Vapaavuoren "tapaa kopeloida todellisuutta ja tarjota siitä omiin tarkoituksiinsa muunneltua totuutta" on rikollista. Kuka puuttuisi tähän? Kuinka kauan hän saa jatkaa näitä valheisiin perustuvia operaatioitaan yrittää peitellä totuus?

Ministeriyden, pormestariuuden ja nyt Olympiakomitean puheenjohtajuuden, hän on vetänyt lokaan ja häväissyt valheillaan. Vieläkö meidän pitää kestää häntä kauan? Miksi? Eikä rikkeitä tekevät pitäisi panna vastuuseen rikoksistaan eikä palkita hyväpalkkaisilla kunniaviroilla? Eikö hänen tulisi erota tehtävistään nyt paljastauneen valehtelun takia?

Ylen jutussa kerrotaan Olympiakomitean toistuvasti viestittäneen, että prosessista tai seuraamuksesta ei ole kerrottu eteenpäin epäasiallisen käyttäytymisen kohteena olleiden henkilöiden pyynnöstä. Juuri tässä piettelyssä näkyy Vapaavuoren rikollinen, lain ja hyvien tapojen vastainen kädenjälki. Se on hänen tunnettu tavaramerkkinsä. Yle Urheilun tietojen mukaan tällaista pyyntöä ei ole esitetty eikä asiasta ole tehty salassapitosopimusta.

Vapaavuori, joka vaikuttaa nyt julki tulleiden uusien ja paljastavien tietojen mukaan vähintäänkin Pinokkiolta ja valehteluautomaatilta, oli saanut viikonloppuna tietoonsa kohteiden toiveet siitä, että tapauksesta esitetyt virheelliset tiedot oikaistaan. Tekikö hän niin? Ei vaan kertoi omaa muunneltua totuuttaan, kuten on tottunut koko ikänsä tekemään.

Kuva löytyy facebookin ryhmästä Punavihreät meemit.
Kuva löytyy facebookin ryhmästä Punavihreät meemit.