Tämä ei ole tyhjänpäiväistä!

17.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Kylian Mbappén mukaan nyt jalkapallon EM-kisoja tärkeämpää on äänestää parlamenttivaaleissa äärioikeiston äänivyöryn jäljiltä. Tutkimusjohtaja Niilo Kauppi avaa vyyhdin taustat."

https://yle.fi/a/74-20094552

Tänään Ylen Areenassa kerrottiin jalkapallokansaa hämmästyttäneestä Ranskan tunnetuimman jalkapallopelaaja Kylian Mbappén pitämästä lehdistötilaisuudesta, missä huolestuneen näköinen tähti korosti äärioikeiston vaaraa ja kehotti nuoria käyttämään äänioikeuttaan demokratian puolustamiseksi. Ongelmaksi tämän tekee se, että tällä tavoin hän nosti itsensä tikunnokkaan. Jos Ranska häviää, on se hänen syytään, ja jos presidentti Macron häviää, on sekin hänen syytään.

Jalkapallo on maailmalla kuningaslaji, josta suomalainen tietää kovin vähän. Se on usein elämääkin tärkeämpi asia, ja sen ympärillä pyörii kirjaimellisesti monien miljoonien elämä. Jalkapallo on tärkeä myös politiikkaa ja sen avulla on sanottu yhtä sun toista. Jalkapallotähdet ovat omissa maissaan todellisia vaikuttajia, kuten Mbappé, jonka sanomisilla on suuri merkitys siihen, mitä ranskalaiset ajattelevat. Astuminen kameroiden eteen eilen puhumaan äärioikeiston uhasta on Ranskassa iso juttu.

Erityisen tehokkaaksi Mbappén viestin maailmalla tekee se, että hän on sekä koko kansan tuntema ja juhlittu kansallissankari, että myös itse taustaltaan ulkomaalainen ja värillinen ihminen, joka on joutunut henkilökohtaisessa elämässään kokemaan miltä tuntuu olla ihonvärinsä takia syrjitty. Ja kun katsoo ranskalaisen jalkapallon huippunimiä, on lista täynnä tummia miehiä, ihan kuten on ollut maailman pikajuoksijoidenkin keskuudessa. Musta mies on tunnetusti osaavampia, nälkäisempi ja voimakkampi.

https://yle.fi/a/74-20093464

Ongelmalliseksi rajun ulostulon tekee myös se, että politiikka sotkeutuu urheiluun näinkin rajulla tavalla riitaisena ja vihan aikana, ja että taustalla vaikuttaa mitä todennäköisemmin näytelmän ohjaajana "Ranskan Petteri Orpo", epäsuosittu presidentti Macronin, joka on syönyt kaikki vaalilupauksensa, kurjistanut köyhiä ja paljastunut ikävällä tavalla ranskalaisen suurpääoman pelinappulaksi. Macron ei pelaa aikaa itselleen vaan edustamalleen oikeistolle. Jos macronilaiset häviävät vaalit, oikeistolla on entistä suurempi työ saada aikaan talousuudistuksiaan.

Macron on pelkkä sätkynukke rikkaiden pelissä köyhiä vastaan. Taustaksi voi todeta, että tilanne on Ranskassa polttavan ajankohtainen, ja EU-vaaleissa yli neljäkymmentä prosenttia äänistä saanut Kansallinen rintama on noussut todelliseksi uhkaksi sekä presidentti Macronille että liberaalidemokratialle. Silti Mbappén esiintymistä katsoi ihmetellen. Peli on niin kovaa ja panokset myös kovia. Jopa entinen epäsuosittu sosialistipresidentti, Francoise Holland, on pyydetty uuden oikeistopuolueen kansalliskokousehdokkaaksi. Viimeksi Ranskan entinen presidentti, joka istui parlamentissa vaalitappionsa jälkeen (Keski-Afrikan keisari Bokassa I:sen timanttilahjuskandaalipaljastuksen jälkeen...), oli myös meppinä toiminut Valéry Giscard d'Estaing.

https://www.adlibris.com/fi/kirja/mbappe-9789523128293?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwvb-zBhCmARIsAAfUI2vkHF7oEss6-_OU1Y_WL02_DGyv_sdV_h1nGTE8eAMLkgFo-2ROM_MaAlzmEALw_wcB

"Kylian Mbappen nousu jalkapalloilijoiden tähtiluokkaan on ollut rakettimainen. Mbappe ei ollut ehtinyt täyttää vielä seitsemäätoista tehdessään ensiesiintymisensä Monacon edustusjoukkueessa vuonna 2015. Kesään 2017 mennessä hänen katsottiin olevan jo 200 miljoonan punnan arvoinen. Tuon hinnan Paris Saint-Germain oli valmis maksamaan saadakseen Mbappen riveihinsä. Lyhyellä urallaan Mbappe on jo ehtinyt rikkoa ennätyksiä tahtiin, johon ovat yltäneet vain Messin ja Ronaldon kaltaiset mestarit."

Mbappén mukaan EM-kisat ovat tärkeä osa ranskalaisjalkapalloilijoiden urakehitystä, mutta tässä tilanteessa hänen mielestään heidän ei pitäisi olla irrallaan ympäröivästä maailmasta. Etenkin, kun kyse on heidän omasta maastaan. "Tiedämme, että käsillä on erittäin tärkeä hetki maamme historiassa". Tilanne on lajissaan ennennäkemätön Mbappén mukaan. Hänen ilmeensä oli tyyni mutta vakava. Viesti on mennyt varmasti perille jokaisen äänestävän ranskalaisen mieliin, mutta ei aina ehkä tarkoitetulla tavalla. Ranskassa poliittinen tilanne on taas kerran pahasti tulehtunut ja maa jakautunut vaarallisesti kahtia. Ääriokeistoa äänestetään myös protestiksi Macronin lepsuilua vastaan kuin vain pelkästään ulkomaalaisvastaisuuden takia. Macron pelaa näillä korteilla.

"Siksi haluan kohdistaa puheeni Ranskan kansalle ja etenkin nuoremmalle sukupolvelle. Uskon, että olemme sukupolvi, joka voi tehdä eron. Näemme, että äärioikeisto on vallan porteilla. Meillä on mahdollisuus valita maamme tulevaisuuden suunta. Siksi pyydän nuoria äänestämään ja ymmärtämään tilanteen tärkeyden." Esiintyminen oli kuitenkin niin vakuuttava ja tehokas, ettei se voinut olla ex-tempore hatusta vedetty, vaan osa tarkoin suunniteltua poliittista teatteria Elysee-palatsista Ranskan presidentin virkasunnolta käsin operoitua. Ylen toimittaja Roope Visuri muistuttaa jutussaan, että Mbappén kaltaiset ulostulot ovat näin megaluokan tason urheilijoita harvinaisia. He yleensä pidättyvät kommentoimasta päivänpolitiikkaa.

Visuri kirjoittaa, miten ranskalainen urheilulehti L'Equipe haki vertailukohdan yli kahdenkymmenen vuoden takaa ennen vuoden 2002 MM-kisoja jos muistatte. Silloinen Ranskan supertähti Zinedine Zidane sanoi hyvissä ajoin ennen kesän arvokisoja huhtikuussa, että Kansallisen liittouman presidenttiehdokas Jean Marie Le Pen ei edusta ranskalaisia arvoja: "Tuolloin Le Pen kilpaili Jacques Chiracia vastaan presidentinvaalin toisella kierroksella. Nyt Mbappé puhui kuitenkin vain päivä ennen Ranskan EM-kisojen avausta." Sanotaan ettei sota yhtä miestä kaipaa. Jalkapallossa se ei pidä paikkaansa. Joukkue koostuu yksilöistä, jotka ovat huippuunsa trimmattuja pelikoneita, mutta jotka myös osaavat työskennellä yhdessä yhteisen tavoitteen puolesta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kylian_Mbapp%C3%A9

"Mbappe pelasi Ranskan kaikki neljä ottelua vuonna 2021 järjestetyissä EM-kilpailuissa, ja syötti kaksi maalia. Hän teki neljä maalia MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan marraskuussa 2021. Hän pelasi kaikki seitsemän ottelua, joista kuusi avauskokoonpanossa, Ranskan saavuttaessa hopeaa MM-kilpailuissa 2022. Hän voitti kisojen maalikuninkuuden tehtyään kaikkiaan kahdeksan maalia: alkusarjassa yhden maalin Australiaa ja kaksi Tanskaa vastaan, neljännesvälierässä kaksi Puolan verkkoon sekä loppuottelussa kolme maalia Argentiinaa vastaan. Lisäksi hän onnistui vielä loppuottelun rangaistuspotkukilpailussa. Hän on myös nykyisin maajoukkueensa kapteeni."