Top Dog ”lumisessa Mexicossa!”

27.09.2023

Teksti Harald Olausen

"Menestysdekkaristi Jens Lapiduksen teostrilogiaan pohjautuvan sarjan päähenkilöitä ovat kunnianhimoinen yritysjuristi Emily Jansson ja ehdonalaisessa oleva ex-rikollinen Teddy Maksumic. Kaksikon tuo yhteen salaperäinen katoaminen, eikä täysin erilaisista maailmoista yhteen heitetty parivaljakko voi välttää yhteentörmäyksiä. Emily haluaa edetä urallaan ja varmistaa tulevaisuutensa, Teddy vain jättää vanhan rikollisen elämänsä taakseen. Menneisyyttä ei kuitenkaan ole helppo paeta, eikä mikään ole sitä miltä näyttää (2022.)"- Ylen esittelytekstit. Tekopyhä Ruotsi on pahassa kusessa ja täysin omaa syytään.

Koko ajan saamme lisää karmaisevia uutisia läntisestä rikkaasta naapuristamme. Kerrostaloissa räjähtelee ja viikottain kuolee jengiväkivallan seurauksena tasaiseen tahtiin 1-6 henkilöä. Turhaan Ruotsia ei ole alettu kutsua "lumiseksi Mexicoksi". Vain Mexicossa tapahtuu kuulemma asiantuntijoiden mukaan enemmän jengiväkivaltaa ja räjähdyksiä kuin Ruotsissa. Ruotsi on pahassa jamassa, josta on vaikea selviytyä nykylääkkeillä. Ihan mikä tahansa ei enää auta. Viime aikoina Ruotsista kertovissa otsikoissa on ollut uutisia jopa tilanteen pahenemisesta; "Kolme ihmistä loukkaantui räjähdyksessä Tukholmassa ja yksi Linköpingissä".

Ja lisää Ylen otsikoita: "26.9. 13:49, Södertäljessä räjähti omakoti­talon vieressä, kukaan ei loukkaantunut. 23.9. 7:19, Aftonbladetin lähde|Turkissa pakoileva jengirikollinen "Kurdikettu" saa suojelua Turkin poliisista. 25.9. 10:39, Tapettuja ihmisiä on yhä enemmän – Mistä Ruotsin tämänhetkisessä väkivallan aallossa on kyse? 22.9. 20:01." Tänään kerrottiin Ruotsin hallituksen pitäneen asian tiimoilta kriisikokousta. Uudelle Ruotsin oikeistohallitukselle olisi uskottavuuden ja kannatuksen takia saatava rikolliset kuriin mahdollisimman pian. Se oli yksi vaaliteemoista ruotsidemokraateilla. Mutta mitään tapahdu ja hallitus vaikuttaa toimettomalta.

Viimeinen niitti kansalaisten kärsivällisyydelle oli maanantai-illalla, kun Tukholman läntisellä alueella Hässelbyssä kerrostalon rappukäytävässä tapahtui raju räjähdys, jossa loukkaantui ainakin kolme ihmistä. Myöhemmin aamuyöllä räjähti myös asuinkerrostalon edessä Linköpingissä Etelä-Ruotsissa, jossa kaksi ihmistä loukkaantui. Tällaisia ovat nykyisin uutiset Ruotsista. Joka päivä saamme lukea lisää ja ihmetellä samalla, mihin katosi hyvinvointi-Ruotsin turvallisuus ja kuka on vastuussa? Uutisista saimme myös lukea ruotsalaisen pikajuoksija Irene Ekelundin olleen samassa talkossa missä viimeinen räjähdys tapahtui. 

Mielenterveysongelmista kärsinyt Ekelund pelästyi räjähdystä niin pahasti, että hyppäsi koira sylissään asunnostaan pihalle, mutta selvityi vammoitta. Ekelund kirjoitti laajasti julkisuudessa siteeratuissa kauhunhetkistään Instagram-tilissään:"Olin kotona räjähdyksen aikana, ja minun piti ottaa koirani, hypätä ulos ikkunasta ja juosta". Ruotsissa jengiväkivallan olemassaolo ja rikollisuus kiellettiin politiikkojen toimesta vielä muutama vuosi sitten. Se oli myös yksi osasyy, miksi äänestäjät silloin kyllästyivät pehmeitä toimenpiteitä koko ajan pahemmaksi käyvän ongelman ratkaisemiseksi tarjonneisiin demareihin ja vihreisiin. 

Oikeisto lupasi lisätä poliisien määrää ja koventaa rangaistuksia. Siitä huolimatta Ruotsissa räjähtelee ja ihmiset ovat peloissaan. Ruotsissa on jo kirjoitettu aiheesta dekkareita, ja tehty parhaillaan meillekäkin nähtävä Top Dog-sarja. Top Dogin toinen kausi kuvaa erään ulkomaalaistaustaisen rikollisjengin elämää. Sarja onnistuu näyttämään tilanteen toivottomuuden ja pelon, mikä ajaa ihmisiä epätoivoisiin tekoihin sekä ruotsalaisen yhteiskunnan yleisen turvattomuuden. Sarjan kuvaama jokapäiväinen kauhu ja epätoivo tuntuvat niin todelta, että suomalaiskatsojakin alkaa pelätä sitä hetkeä, kun Suomikin muuttuu "lumiseksi Mexicoksi!"

Räjähdysten aalto Ruotsissa on jatkuva ja katkeamaton. Joka päivä tapahtuu jossain päin Ruotsia. Seuraavana aamuna STT:lla oli tällainen uutinen kello 07:53:" Ruotsin Uppsalassa voimakas räjähdys, yksi kuollut. Ruotsin Uppsalassa yksi ihminen on kuollut huvila-alueella tapahtuneessa räjähdyksessä. Uhri oli 25-vuotias nainen. Poliisin mukaan kaksi taloa on vaurioitunut räjähdyksessä pahoin ja kolme muuta taloa lievemmin. Poliisi sai ilmoituksen räjähdyksestä neljän aikaan aamuyöllä. Poliisi kertoo tutkivansa räjähdystä törkeänä tuhotyönä. Tapahtumapaikka on eristetty, ja paikalla on runsaasti poliiseja (STT)."

Ja kun Ruotsin television verkkosivujen otsikoita hieman plärää, huomaa paniikin iskeneen koko maahan. Aamutelevisiossa räjähdykset ja yölliset tapot ovat pääuutisia. Ruotsidemokraatit vaativat tilanteeseen muutosta ja asiasta julkista keskustelua. Koko Ruotsi jännittää mitä seuraavaksi tapahtuu ja saadaanko rikollisjengit kuriin. Tokkopa. Ruotsi on puun ja kuoren välissä. odotettavissa saattaa olla vielä jotain pahempaa. Tässä aamun otsikoita SVT:lla: "Tre döda på tolv timmar...Men skjuten till döds i Jordbro...Skåttlosning på idrottsplats i Fruangen i södra STHLM!" 

https://www.svtplay.se/video/KroWgxn/morgonstudion/idag-06-00?id=KroWgxn