Whose Streets?

19.01.2022

Teksti Harald Olausen

WHOSE STREETS? Dokumenttielokuva (Yhdysvallat 2017) näyttää avoimesti millainen on valkoisen vihan täyttämä yhteiskunta, joka elää etnisiä vähemmistöjään brutaalisti sortavasta rasismista. Whose Streets? on myös paljastava kertomus syttyneiden mellakoiden seurauksena levinneen "nykypäivän Mustien pantterien" eli Black Lives Matter -liikkeen synnystä ja kehityksestä

Kommunistisen manifestin kuuluisan iskulauseen "Kaikki pysyväinen haihtuu utuna ilmaan" (melting the solids) mukaan Marx ja Engels viittasivat tekoihin, joilla itseluottamusta ja elämäniloa uhkuva moderni henki suuntasi yhteiskuntaan, joka oli sen kunnianhimoiseen makuun aivan liian joustamaton muuttumaan - olihan tuo yhteiskunta kapitalistisiin vääryyksiin kangistunut vankila. Marx muistutti talouden määräävästä roolista, joka määrittää nykykapitalismia, ja aivan erityisesti valkoisen vallan käsissä olevaa amerikkalaispääomaa, jota vastaan Mustat Pantterit taistelivat.

Black Lives Matters-liikkeen juuret ovat Black Power - ja kansalaisoikeusliikkeissä sekä orjuuden vastaisissa liikkeissä, ja ne olivat vallankumouksellisia ja antikapitalistisia mustien itsehallintoa ajavia aatteita. Kansalaisoikeusliikehdintä taas oli keskittynyt rotuerottelun purkamiseen. Tänään Black Lives Matters yhdistää kaiken tämän ja näyttää Whose Street?-dokumentissa miten käytännössä rakenteellinen rasismi ja poliisiterrori toimivat valtamedioiden kautta Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen kaupallinen valtamedia ohjailee ihmisten mieliä rahan voimalla omistajiensa haluamaan suuntaan. Noam Chomsky kuvailee Yhdysvaltojen hallituksen ensimmäistä modernia propagandakampanjaa presidentti Woodrow Wilsonin hallituskaudella 1916, kun rauhaan sitoutuneet amerikkalaiset onnistuttiin lietsomaan puolessa vuodessa Greelin ryhmäksi kutsutun propagandakoneiston ansiosta hysteeriseksi, sotaa lietsovaksi joukoksi.

Komission työ oli suurmenestys ja se oli vasta alkusoittoa valtamedioiden ja liike-elämän hyvin alkaneelle yhteistyölle kansan mielten muokkaamisessa haluttuun suuntaan tuloksellisesti ja nopeasti. Chomskyn mukaan samoja tekniikoita käytettiin myöhemmin lietsomaan myös "Punaista uhkaa" vastaan: "Käytetyt keinot olivat mittavia. Paljon käytettiin esimerkiksi tekaistuja julmuuksia, joihin "hunnit" olivat syyllistyneet. Heidän väitettiin repineen belgialaisilta vauvoilta käsiä irti ja tehneen monenmoisia kauheuksia, joista voi vieläkin historiankirjoista lukea. Ne oli paljolti keksinyt brittien propagandaministeriö, jonka tehtävänä tuohon aikaan sen omien salaisten kaavailujen mukaan oli "ohjailla maailman valtaväestön ajatuksia."


Radikaali ja vallankumouksellinen Mustat Pantterit oli lajissaan ensimmäinen vakavasti otettava ja tuloksellinen mustien militanttiryhmä vastustamassa valkoista valtaa ja kyseenalaistamalla kapitalismin vääryydet ja sorron valtamedioissa sen omilla lääkkeillä. Mustat Pantterit totesivat aina, etteivät he ole nationalisteja. Puolueen virallinen ideologia oli marxismi-leninismi. Mustat Pantterit tekivät laajasti yhteistyötä muiden radikaalien kansalaisoikeus- ja radikaaliryhmittymien (kuten homo- ja lesboliikkeen) kanssa. Toimintaan osallistui myös paljon valkoisia.