Yle tähtäimessä-taistelun finaali

03.05.2023

Teksti Harald Olausen

Eilen, samana päivänä kun Säätytalolla alkoivat hallitusneuvottelut, uusi eduskunta alkoi käsitellä Ylen toimintakertomusta rahoituksellisen uhkan alla, sillä sekä tulevan hallituksen kaksi mahtitekijää, kokoomus että perussuomalaiset haluavat suitsia Ylen leikkaamalla sen toimituksellisesta budjetista leijonaosan.

Ylen leikkely on porvareille yksi tärkeä tavoite ja se on tarkoitus tehdä niin näyttävästi ja tehokkaasti, ettei Yle enää koskaan nouse takaisin entiseen mahtiasemaansa häiritsemään yksityisen markkinapohjaisen median rahankalastelua koko ajan kiristyvillä mediamarkkinoilla.

Yle tekee paljon hyvää mutta myös huonoa jälkeä, joten leikkaaminen ja tiivistämien ei välkttämättä ole huono asia, jos asiaa katsoo tältä kantilta. Ihan kaikkea urheilua ja Perähikiän tapahtumia tai jatkuvaa Ukraina-raportointia aidoilta sotatantereilta ei varmastikaan nykyisessä laajuudessaan tarvittaisi.

Intohimot Ylestä ja sen kuohimisesta jakavat poliittiset suuntaukset kahtia. Vasemmistolle se on ollut pyhä lehmä kun taas oikeistolle hirviö, joka pitää kesyttää sen vasemmistovihreän sävyn takia. Mikä on tietenkin oikeistopropagandaa. Yle on iso laitos, johon mahtuu kaikenlaisia ohjelmia.

Miten Ylestä on yhtäkkiä tullut muka ongelma? Koko laitoshan on piilokoomuslaistettu tuottamaan etupäässä mitätäntä tajunnanvirtaa, koko perheen viihdettä ja urheilua. Suuri osa Ylen alemman tason johtajista on kokoomuslaisia.

Oikeisto voi onnitella kotiin hoidettua propagandakampanjaa, vaikka se ei vastaakaan objektiivista totuutta. Kansa on monen vuoden rummuttamisen jälkeen samaa mieltä, samoin kuin eilen eduskunnan lähetekeskustelussa Ylen toimintakertomuksesta eduskunnassa Yleltä ovet paukkuen yksityiselle medialle lähtenyt nykyinen kokoomuskansanedustaja Susanna Päiväranta.

Päivärinta, joka alkoi heti eronsa jälkeen tehdä kokoomuslaiselle Verkkouutisille omaa televisiosarjaansa näytti nauttivan jokaisesta sekunnista, jolla mätki Yleä eduskunnan puhujapöntöstä. Näin tuleva oikeistohallitus nöyryyttää Yleä ja pistää sen kuriin kaventaen samalla sananvapautta.

Ylen sananvapauden kaventaminen parantaa taas yksityisen median ja lähinnä Keskisuomalainen-konsernin ympärille rakennetun Medialiiton mahdollisuuksia alkaa kilpailla todenteolla lähetysoikeuksissta ja samalla mainosmarkoista esimerkiksi urheilun arvokisojen yhteydessä. Jäsenlista on komea Huittisten sanomalehteä myöten: https://www.medialiitto.fi/medialiitto/medialiiton-jasenluettelo/

Medialiitto käynnisti Yleä vastaan hyvissä ajoin muutama vuosi ennen vaaleja likasankokampanjan, jonka tehtävä oli mustamaalamalla Yleä ja valittamalla Ylestä maailmalla tehdä samalla tietä Ylen roolin vähentämiselle ja yksityisen kaupallisen markkinmedian roolin nostamiselle heti kun porvarit ovat päässeet valtaan. Oli ehkä yllätys, että se tapahtui heti alussa.

Nyt on sitten vihdoin alkanut se oikeiston lopullinen peli Yleä vastaan. Oikeistolle ja nimenomaan sen edustamalle kaupalliselle medialle on elinehto saada Yle kuriin kilpailijan leikaamalla sen lentävät siivet esittämällä Yle epäilyttävässä valossa tuhlaajana ja yksipuolisen tiedon (lue: vihervasemmistolaisen) levittäjänä mantra, mikä on ollut erityisesti osa persujen vaalipropagandaa. 

Ylessä aloitettiin jo kymmenisen vuotta sitten johdon kokoomuslaistaminen kuin Troijan hevosena. Nylkyisin Ylen toimitusjohtajana, päätoimittajana ja hallituksen puheenjohtajana sekä hallintoneuvoston puheenjohtajan toimivat näkyvät kokoomuslaiset.

Onkin jännittävä nähdä mikä tulee olemaan juuri heidän roolinsa tässä "sopeuttamisessa" eli supistamisessa. Viimeksi Yleä sopetettiin SDP:n puoluesihteeri Erkki Raatikaisen toimesta sosiaalidemokraattiseksi liian vasemmalle meneen reporadion jäljiltä. Noina aikoina Yle alkoi paisua pullataikina tavoin nimenomaan demaritoimittajista.

Saa nähdä tuleeko Ylen kaatamisesta suurempikin kansahuvi ja kostopoliittinen offensiivi kaikkien niiden entisten ja Ylestä tavalla tai toisella poispotkittujen toimittajien toimesta. Pääjohtajaksi voisi nimittää silloin niinikään Verkkouutisten kolumnistina nykyisin työskentelevän (tosin jutut eivät ole kauhean kaksisia, mutta viihdyttäviä kylläkin) Jari "onko korkki kiinni" Korkin.