Ennustinko viime viikolla oikein Ranskan kohtalosta?

08.07.2024

Teksti Harald Olausen

"Ranskassa pidettiin ennenaikaiset parlamenttivaalit 30. kesäkuuta ja toinen kierros pidetään 7. heinäkuuta, jolloin valitaan 577 Ranskan viidennen tasavallan 17. kansalliskokouksen jäsentä. Tulos oli äärimmäisen jännittävä, mutta myös odotusten mukainen. Tyytymättömyys Macroniin nosti äärioikeiston vaalien voittajaksi. Mutta peli ei ole vielä pelattu. Vasemmiston Uusi kansanrintama oli vaalien yllätysvoittaja, ja ainoa toimiva vastavoima äärioikeistolle. Toinen kierros on ratkaiseva."

https://www.digivallila.com/l/saako-ranska-vasemmistohallituksen/

Kirjoitin tuon yllä olevan tekstin heti viime viikolla ennakkoäänien tultua selville. Suunta näytti vahvasti vasemmalle kansallista rintamaa vastaan. Ennustin viime viikolla Ranskan parlamenttivaalien ensimmäisen kierroksen tulosten selvittyä DigiVallilassa olleessa jutussani Ranskan poliittisesti lukkiutuneen tilanteen erään ja toivottavan mahdollisen ratkaisun olevan taktinen äänestäminen kansallisrintamaa vastaan sekä nousemassa olevan uuden vasemmiston vaalivoitto Macronia vastaan.

Macron pelastui täpärästi mutta äärioikeiston uhka ei kadonnut vielä mihinkään. Samaan aikaan käytävissä jalkapallon Europan mestaruuskisoissa mustien huippupelaajien vetoomukset olla äänestämättä äärikoistoa vaikuttivat myös taustalla. Ranskan toisen ja ratkaisevan kierroksen tunnelmista ja asiantuntijaennusteista, saa parhaiten selville seuraamalla englanniksi France 24-kanavan lähetystä aiheesta: https://www.youtube.com/watch?v=dDjNwS6i4WQ

Macron on Ranskan poliittiseen sekaannukseen syyllinen ja maksaa siitä korkean hinnan macronismin loppuna maassa, jonka pääministeri ilmoitti heti II-kierroksen jälkeen jättävänsä eroanomuksensa presidentille. Suuri kysymys onkin se, palkitseeko Macron vasemmistolaisen Uuden kansanrintaman johtajan, ja oman radikaalivasemmistopuolueen, La France Insoumise (LFI) johtaja, Jean-Luc Mélenchonin (https://lafranceinsoumise.fr/ ) yhteistyöstä äärioikeiston torjuntavoitosta pääministerin paikalla blokit ylittävässä uudenlaisessa koalitiohallituksessa siitä huolimatta, että Macron jo varoitti ettei toimi kuten hänen odotetaan.

Äänestysaktiivisuus ei jätä minkäänlaista jossittelun sijaa mihinkään suuntaan. Lähes koko kykenevä Ranska (67.1%) äänesti nimenomaan vastaan äärioikeiston vihapolitiikkaa antaen lisäpontta muille maille taistelussa äärioikeistoa vastaan (Ruotsissa ja Suomessa gallupit ovat näyttäneet heille laskua). Pariisissa on ollut vaali-illan juhlintaa turvaamassa yli 30.000 polisia, ja kymmeniä tuhansia nuoria vasemmiston iloisia kannattajia Tasavaltalaisaukiolle, missä iskulauseet kaikuvat, liput ja banderollit liehuivat ja ilotulitteita ammuttiin taivaalle. KIITOS RANSKA taas kerran suunnannäyttäjän roolista! Tästä on hyvä jatkaa matkaa.

Tänään toisen kierroksen tullessa julki suuri helpotus sekä Ranskassa että varsinkin koko Euroopassa ja hyvä esimerkki liberaalisen demokratian kyvystä tiukan paikan tullen puolustaa itseään ääriliikkeiden valheisiin perustuvilta vallankaappausyrityksiltä. Macron pelasti korkein panoksin uhkapeliä ja voitti yllättäen tällä kertaa, mutta onko voitto pysyvä, on jo ihan toinen asia – todennäköisesti ei. Suurkiitos siitä hänelle, vaikka tässä ei ollakaan mitään macronisteja.

Onneksi olkoon ranskalaiset, ja erityisesti voimansa näyttänyt (yhdistyvä) vasemmisto. Tämä tietää vasemmiston voiman kasvua ja uutta mahdollisuutta palauttaa demokratiakeskustelu ranskalaisiin vapaus, veljeys- ja tasa-arvo-mittoihin. Olipa jännittävät ja tärkeät vaalit. Tällaista kansanjuhlaa ei ole nähty yhteisen vasemmiston juhliessa Pariisin kaduilla estoitta sitten Ranskan vasemmiston yhdistänyttä ja innostanutta Francoise Mitterandin ensimmäisen presidenttikauden valintaa 1981.

Mutta miksi Suomessa ei riitä osaamista ja kiinnostusta edelleenkään seurata Euroopan yhden suurimman ja vaikutusvaltaisimman mahtivaltion jännittäviä parlamenttivaaleja, joissa ratkaistiin mitä todennäköisemmin myös Euroopan tulevaisuus ja suunta ja annettiin toivoa muille Euroopan maille taistelussa omien ja äänekkäiden äärioikeistolaisten puolueidensa kanssa? Onneksi Ruotsin televisio osaa ja jaksaa seurata. Ruotsissa osataan vanhan sivistyneen Euroopan pääkieltä ranskaa – onneksi; https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-avgors-valet-i-frankrike-2024-svt-sander-live