Hiihtokansa juhli: Vain yksi NORJALAINEN PALKINTOPALLILLA!

30.12.2023

Teksti Harald Olausen

"Norjalaiset ovat aina palkintokorokkeella. Oli todella eeppistä, että meillä oli norjaton palkintokoroke. Olen todella ylpeä, että olin osa sitä!"

-Ben Ogden USA:n pronssia avajaiskisassa hiihtänyt hiihtäjä.

Tänään koettiin Tour de Skillä harvinainen hetki, kun miesten avauskisassa palkintokorokkeella ei ollut yhtään norjalaista. Viimeksi näin on ollut vuonna 2020 eli kolme vuotta sitten. Yle teki aiheesta jutun otsikolla Norjalle harvinainen täyskatastrofi! Tour de Skillä alkoivat villit juhlat: "Todella eeppistä". 

Toimittaja Roope Visuri kertoo jutussaan, miten meno oli villiä ja iloista metelöintiä harvinaisen juhlan kunniaksi: "Tour de Skillä nähtiin heti avauspäivänä melkoinen jättipaukku, kun vain yksi norjalainen nousi palkintokorokkeelle. Hän oli Kristine Skistad Stavås, joka oli kolmas naisten sprintissä." Visurin mukaan koko Toblachin hiihtostadion tuntui syttyvän yllätyksellisestä kärkikolmikosta.

Visuri huomauttaa, että yllättäen miehissä ei ollut yhtään norjalaista kolmen joukossa: "Ranskan Lucas Chanavat ja Jules Chappazv eivät kaksi ensimmäistä sijaa. Yhdysvaltojen Ben Ogden oli kolmas. Kun palkintomuodollisuudet olivat ohi, kuohujuomaa suihkui Toblachin stadionilla. Jopa niin, että palkintokorokejuhlia seuranneet joutuivat väistämään kastumista."

Olen kirjoittanut DigiVallilaan norjalaishiihtäjistä kaksi artikkelia, joissa olen muistuttanut siitä, etteivät kaikki norjalaiset ole suinkaan iloisia Norjan kyseenalaisen pitkästä voittoputkesta talviladuilla, se kun on tehnyt norjalaiset inhotuiksi ja koppaviksi ja salaisesta dopingista epäillyksi ympäri hiihtomaailmaa.

Se on myös tehnyt "voittamattomat viikingit" sekä haavoittuvaisiksi, että yhtä inhotuiksi ja pelätyiksi kuin aikoinaan II ms:n jälkeen äkillisesti maailman urheilukentille mitaleja tahkoamaan dopingin avulla menestyksellisesti tullut suuri ja mahtava Neuvostoliitto, jonka dopingtehtailusta saimme kuulla vasta Neuvostoliiton ja sen satelliittimaiden eli Itä-Euroopan romahdettua.

Toissa vuonna 2021 talvilajien maailmanmestaruuskisoissa ykköseksi mitaleissa päässyt Norja kahmi peräti 30 mitalia; 13 kultaista, 11 hopeaa ja 7 pronssia. Kun taas kahdeksanneksi mitalitaistoissa sijoittunut Suomi sai tyytyä yhteensä vain 3 mitaliin; 0 kultaa, 2 hopeaa ja yhteen pronssiin.

Tänään ovat muut kuin norjalaishiihtäjät (yhtä lukuun ottamatta) juhlineet. Mutta onko tämä lopun alkua ja kaatuuko koko Norjan mahtava hiihtojoukkue tähän alkurysähdykseen, vai ottavatko he miehistä mittaa seuraavien päivien aika, on kysymys, johon saamme vastauksen vasta muutaman päivän päästä.

Joka tapauksessa kyseessä on hurja notkahdus norjalaishiihdossa sitten Lillehammerin Talviolympialaisten jälkeen 1992, jolloin Norja oli 26 mitalillaan (10 kultaa, 11 hopeaa, 5 pronssia) toisena heti Venäjän jälkeen. Saattaa olla että Norjan hiihtoliitossa alkaa kisojen jälkeen johtopaikoilla päitä pudota (sillä eiväthän he KAIKETI suomalaisten tapaan syytä epäonnistumisista hierojia tai huoltojoukkoja tai TALONMIEHIÄ (på norsk vaktmester).

https://www.digivallila.com/l/ovatko-norjalaishiihtajat-menneen-talven-lumia2/

https://www.digivallila.com/l/kuutamoladun-ja-rakkauden-polun-ahneet-mitalirohmut/